Hufvudstadsbladet

85 000

Alla parter i Jemenkrige­t har sagt ja till att delta i fredssamta­l i Sverige i december. FN varnar samtidigt för att fjorton miljoner människor hotas av svält om inte en viktig hamnstad öppnas för matleveran­ser.

- HBL-TT-AFP-SPT

barn i åldern 0–5 år kan ha dött i svält och sjukdomar i det krigshärja­de Jemen, enligt organisati­onen Rädda Barnen.

– Det ser ut som om att vi mycket mycket tidigt i december kommer att se både Huthirebel­lerna och den FN-erkända regeringen, president Hadis regering i Sverige, säger USA:s försvarsmi­nister Jim Mattis enligt nyhetsbyrå­n AFP.

FN-sändebudet Martin Griffiths träffade i går representa­nter för Huthirebel­lerna i Jemens huvudstad Sanaa. Tidigare har Jemens regering liksom Saudiarabi­en och Förenade Arabemirat­en, som deltar i kriget på regeringss­idan, sagt ja till att delta i samtalen.

Fredsproce­ssen kollapsade i Schweiz i september när rebellerna­s företrädar­e inte dök upp.

FN kräver eld upphör från rebellerna, särskilt granatatta­ckerna mot grannlande­t Saudiarabi­en, och att de går med på förhandlin­gar om att lämna över hamnstaden al-Hudaydah i FN:s kontroll.

Den saudiskled­da alliansen har infört en blockad mot hamnen som är den enda ingången till huvudstade­n och rebellhåll­na områden. Så gott som 80 procent av all matimport och alla FN:s hjälpsändn­ingar passerar hamnen. Importen av livsmedel har i flera månaders tid varit i genomsnitt cirka 55 000 ton mindre per månad än under motsvarand­e tidsperiod i fjol.

Ifall införseln av mat minskar ytterligar­e kommer det att leda till en allvarlig hungersnöd, uppger Rädda Barnen i en ny rapport.

Enligt FN hotas 14 miljoner av svält om hamnen förblir stängd.

Rädda Barnen slår i rapporten larm om en dramatisk ökning av flygangrep­pen mot al-Hudaydah, där det finns 150 000 barn. Organisati­onen skriver också upp antalet barn som dött till följd av svält eller sjukdom i det krigshärja­de Jemen.

Så många som 85 000 barn under fem år kan ha dött sedan 2015.

– För varje barn som dödas av bomber och kulor, svälter dussintals ihjäl och det går helt och hållet att förebygga, säger Tamer Kirolos, organisati­onens chef i Jemen.

– Svältande barn lider oerhört mycket då deras livsfunkti­oner blir långsammar­e och till sist avstannar. Deras immunsyste­m är så svaga att de är känsliga för infektione­r. En del barn är så svaga att de inte ens förmår gråta. Föräldrar tvingas se sina barn tyna bort utan att kunna göra något.

De väpnade striderna och byråkratin har tvingat hjälporgan­isationern­a att föra in mat och förnödenhe­ter via hamnen i Aden i södra Jemen, vilket fördröjer leveranser­na till norra Jemen med tre veckor.

Rädda Barnen har under den pågående krisen fört mat till 140 000 barn och vårdat cirka 78 000 undernärda barn i landet.

Svältande barn lider oerhört mycket då deras livsfunkti­oner blir långsammar­e och till sist avstannar. En del barn är så svaga att de inte ens förmår gråta.

Tamer Kirolos, Rädda barnens chef i Jemen

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARZOOQ AL-JABIRY ?? Upp till 85000 barn kan ha dött av svält och sjukdom sedan 2015. Den här tioårige pojken som väger åtta kilo har tagits in på sjukhus i staden Taez i sydvästra Jemen.
FOTO: LEHTIKUVA/MARZOOQ AL-JABIRY Upp till 85000 barn kan ha dött av svält och sjukdom sedan 2015. Den här tioårige pojken som väger åtta kilo har tagits in på sjukhus i staden Taez i sydvästra Jemen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MOHAMMED HUWAIS ?? FN-sändebudet Martin Griffiths (i mitten) försöker blåsa liv i fredsproce­ssen. Han anlände till Jemen i går.
FOTO: LEHTIKUVA/MOHAMMED HUWAIS FN-sändebudet Martin Griffiths (i mitten) försöker blåsa liv i fredsproce­ssen. Han anlände till Jemen i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland