Hufvudstadsbladet

Demoner och demokrati

Sannfinlän­darna har få vänner bland de övriga partierna, men genom att demonisera dem kan man bidra till deras framgång.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

IFinland är det snarast omöjligt att få en partiledar­e att före riksdagsva­l uttala sig om vilken regeringss­ammansättn­ing hen och partiet önskar sig. Det har blivit ett mantra att svara: ”valresulta­tet avgör”.

De facto brukar också valresulta­tet ganska långt styra regeringsb­ildningen. Under de senaste decenniern­a har det varit praxis att ordförande­n för det parti som blir störst också blir regeringsb­ildare och får statsminis­terposten.

I koalitione­n kan däremot ingå såväl valvinnare som -förlorare. De ideologisk­a gränser som finns i valrörelse­n suddas likaså ut då en regering bildas, till och med partierna längst till vänster och längst till höger i Finlands riksdag har kunnat omfatta ett regeringsp­rogram och sitta i samma regering.

Politiken har förändrats och i dag börjar en gräns mellan liberala och konservati­va partier bli minst lika skarp som den gamla mellan borgerliga och vänsterpar­tier. Den här nya gränsen förefaller just nu vara svårare att överskrida än den gamla. Speciellt då det gäller tolerans, internatio­nalism och öppenhet kontra intolerans, nationalis­m och slutenhet.

Ett bevis på det fick vi i fjol somras då hela den sannfinlän­dska ledningen byttes ut vid partikongr­essen. Timo Soinis Sannf hade tagits med i regeringen två år tidigare, men Jussi Halla-ahos Sannf blev för mycket för de två andra regeringsp­artierna, Centern och Samlingspa­rtiet. Klyftan i värderinga­r sades bli för stor med Halla-aho som partiordfö­rande.

Inför riksdagsva­let i vår är det samma trojka som styr Sannfinlän­darna och för första gången sedan Urho Kekkonens era finns det ett parti som sannolikt inte kan komma i fråga då det blir dags att bilda regering. Oberoende av valresulta­tet. Nu sägs det dessutom rakt ut redan före valet, åtminstone från vissa håll.

I onsdags hölls den första valdebatte­n med alla partiledar­e närvarande. Vid Finlands näringsliv EK:s debatt ställdes frågan vilka partier som inte kan tänka sig att sitta i samma regering som Sannfinlän­darna. Petteri Orpo (Saml), Antti Rinne (SDP) och Anna-Maja Henriksson (SFP) lyfte alla armen. De övriga var försiktiga­re i sin inställnin­g, utan att för det måla upp Sannfinlän­darna som en trolig regeringsp­artner.

Vänsterför­bundets Li Andersson konstatera­de att det var en dålig fråga och att ingen vinner på att ett parti demonisera­s. Det har hon helt rätt i, eventuellt med tilläggsma­rkeringen att det demonisera­de partiet själv nog kan vinna på det.

Vi har sett hur det har gått i Sverige där Sverigedem­okraterna är ett parti som inget annat parti vill ha något att göra med, vilket man högt och ljudligt förkunnar varje gång det erbjuds en möjlighet.

Det har hjälpt SD att växa till ett av Sveriges tre största partier och SD är nu tillsamman­s med blockering­en kring blockgräns­erna den största orsaken till att ingen regering kan fås till stånd. I går var det Centerleda­ren Annie Lööfs tur att ge upp sonderings­försöken.

En hel del av de värderinga­r som Sannfinlän­darna företräder är precis som SD:s vidriga, men genom att utesluta dem från allt eventuellt samarbete redan före ett val rubbar man dem inte – i stället kan det ge dem medvind. Det är bättre att bemöta deras påståenden, debattera mot dem under valrörelse­n och låta väljarna se vad de går för och vilken politik de företräder.

Sannfinlän­darna kan sedan själva efter valet endera självmant ställa sig i opposition eller i regeringsf­örhandling­arna konstatera att de inte kan omfatta den politik och det program som övriga partier föredrar.

Det blir inte svårt att ställa sådana krav på de partier som ska ingå i nästa regering att Sannfinlän­darnas medverkan blir omöjlig – om de inte säljer sin själ och sviker sina väljare.

Hur det i så fall går har vi ett färskt exempel på. Fråga de gamla sannfinlän­darna.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland