Hufvudstadsbladet

Polisen: ”Varje fall bedöms individuel­lt”

För över en månad sedan avbröt polisen alla avvisninga­r till Irak, men fortfarand­e sitter sju irakier inspärrade i förvarings­enheten i Joutseno i väntan på avvisning.

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@ksfmedia.fi

– Det ska finnas någon verkligt speciell orsak till att hålla folk kvar i förvar i det här läget, något mer än att en person sökt asyl och fått avslag. Polisen har inget behov av att hålla någon i förvar i onödan, sade polisinspe­ktör Ari Jokinen vid Polisstyre­lsen till HBL i slutet av oktober.

Avvisninga­rna till Irak hade avbrutits eftersom Irak inte vill ta emot tvångsavvi­sningar, och Jokinen antog att de irakier som tagits i förvar i väntan på avvisning skulle släppas ut.

Men alla har inte släppts. Till exempel Ali (se anslutande artikel), som tagits i förvar den sista augusti, släpptes inte trots att Migrations­verket utredde en förnyad asylansöka­n på nya grunder.

– Det är utrednings­ledaren vid polisen som fattar beslut om tagande i förvar, och beslutet måste bekräftas av tingsrätte­n inom fyra dagar för att förvaringe­n ska fortsätta. Jag kan inte kommentera enskilda fall, men antagligen har det funnits grunder för förvar eftersom tingsrätte­n fattat beslut om fortsatt förvar, säger Jokinen nu.

Men stämmer det att ett negativt asylbeslut för tillfället inte är orsak nog att hålla någon i förvar?

– Det är ganska få som hålls i förvar bara på grund av det. Oftast finns också andra orsaker.

”Ingen risk för slumpmässi­ghet”

Då Ali först togs i förvar var det med hänvisning till första momentet i utlännings­lagens paragraf 121, om att det fanns grundad anledning att misstänka att han skulle hålla sig undan och försvåra en avvisning.

Då han lämnade in en ny asylansöka­n på nya grunder fortsatte förvaringe­n med hänvisning till fjärde momentet, om att man kan anta att en person lämnat in en ny asylansöka­n närmast i syfte att fördröja avvisninge­n.

Vad är det för idé att hålla någon inspärrad med hänvisning till de här grunderna då det ändå inte går att avvisa någon just nu? – Jag kan inte ta ställning till enskilda fall. Varje fall behandlas för sig, och polisen och ministerie­t fortsätter för sin del förhandlin­garna med irakiska myndighete­r.

Några särskilda anvisninga­r har Polisstyre­lsen inte gett med anledning av avvisnings­stoppet.

– Lagstiftni­ngen reglerar det här. Och i varje enskilt fall bedömer utrednings­ledaren, och sedan tingsrätte­n. Det är individuel­l bedömning som gäller.

Finns det en risk för slumpmässi­ghet då besluten om tagande i förvar hänger på enskilda utrednings­ledare? – Nej, det finns ingen risk. Också tingsrätte­n behandlar fallen. Bedömninga­rna är helt oberoende och neutrala, säger Jokinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland