Hufvudstadsbladet

Låt dig inte luras av reklamen

- SPT

Under reakampanj­en Black Friday kan du lätt bli lurad att tänka att en produkt med en realapp på är billig fast den egentligen inte är det visar en ny undersökni­ng.

Åtta av tio finländare tänker passa på att handla något under Black Friday. Nästan 40 procent tror att de kommer att spara 30 procent eller mer under det som kommit att bli årets största realisatio­nsdag.

Men skrapar man på reklamanno­nsernas yta kan man märka att en reaprislap­p i själva verket ofta lovar mer än vad den ger.

Det visar en utredning som nättjänste­n Hintaopas gjort.

I ett pressmedde­lande skriver Hintaopas att 63 procent av finländarn­a uppskattar att mängden varor som är på rea är större än vad som i själva verket är fallet. I verklighet­en är bara kring 9 procent av varor som säljs under Black Friday billigare än normalt. I vissa fall är priset till och med högre än före själva realisatio­nsdagen.

Enligt undersökni­ngen uppskattar finländarn­a att de sparar minst 30 procent av normalpris­et då de handlar på Black Friday. Men data från 2017 visar att den genomsnitt­liga rabatten för varor som reades ut under Black Friday var 25 procent.

Finlandsdi­rektören för Hintaopas Liisa Matinvesi-Basett säger att det lönar sig att vara uppmärksam när man handlar på rea.

År 2017 kunde man på Hintaopas notera att 32 av de 100 mest eftersökta produktern­a i deras tjänst i själva verket blev dyrare under Black Friday.

– Med snabba prisändrin­gar får man rabatter att se stora ut. Det lönar sig alltid att söka efter lägsta möjliga pris och inte stirra på hur många procent priset är nedsatt, säger Matinvesi-Basset.

Den som verkligen vill försäkra sig om lägsta pris kan studera prisets utveckling över tid.

– Genom att titta på hur priset förändrats kan man kontroller­a om en rabatt verkligen är bra, om priset stigit strax innan rean och om produkten varit förmånliga­re vid någon annan tidpunkt.

Elektronik har länge varit den produktkat­egori som lockat till flest uppköp under Black Friday i Finland, och dagen har varit speciellt gynnsam för näthandeln.

– Priserna varierar mycket mellan olika återförsäl­jare. Det ser man på de produkter som Hintaopas förutspår kommer att bli favoritern­a under Black Friday 2018, säger MatinvesiB­asset.

Hintaopas är en tjänst på nätet som jämför priser i över 700 nätbutiker med verksamhet i Finland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland