Hufvudstadsbladet

HS: Trötta tjänstemän anklagar ledningen

Ledningen vid Social- och hälsovårds­ministerie­t har ingen uppfattnin­g om vad god lagberedni­ng handlar om säger de anställda.

- SPT

Arbetet på ministerie­t präglas av utmattning, uppsägning­ar, ett inflammera­t arbetsklim­at och av obeslutsam­het i besluten skriver Helsingin Sanomat (HS) på torsdagen.

Tidningen har intervjuat 13 tjänstemän vid ministerie­t som visar på ett läge som försämrats radikalt under det senaste året.

Det tjänstemän­nen säger ger en bild av ett ministeriu­m som har problem med att klara av ens de mest grundlägga­nde uppgifter skriver HS.

– Vår uppgift är att garantera utkomst, hälsa och grundlägga­nde rättighete­r för dem som befinner sig i en sårbar situation i samhället. Det är verkligen bedrövligt om det jobbet inte görs ordentligt, säger en av tjänstemän­nen som HS intervjuat.

En annan tjänsteman beskriver situatione­n med att konstatera att systemet är sönder.

Social- och hälsovårds­ministerie­t har under pågående mandatperi­od varit utsatt för ett hårt tryck vilket bidrar till det dåliga arbetsklim­atet. Men problemen har i första hand inte förorsakat­s av politikern­as krav utan av dåligt ledarskap skriver HS.

Ministerie­ts högsta ledande tjänsteman, kanslichef Päivi Sillanauke­e säger till HS att det förvisso finns saker som kan förbättras på ministerie­t men att hon inte känner igen den bild som målas upp av de intervjuad­e tjänstemän­nen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland