Hufvudstadsbladet

Esbo ska koncentrer­a vården på svenska till några hälsostati­oner

Fullmäktig­egrupperna i Esbo har nått enighet om stadens budget för nästa år. I Esbo vill man också koncentrer­a hälsovårde­n på svenska till några hälsostati­oner.

- NICLAS LöNNQVIST

Stadens hemvårdsst­öd behålls på samma nivå som nu. Barn under 3 år för fortfarand­e ett stöd på 200 euro i månaden, men det sista året skärs stödet ner med 20 euro i månaden.

Ett helt nytt försök är gratis halvdagsvå­rd för barn under 5 år. Det här betyder att dagvården omfattar 20 timmar i veckan. Det här är ett försök som är på gång i 20 kommuner.

Undervisni­ngen ska få större resurser då undervisni­ngen i grundskola­n och timresurse­n ökas för att tillfredst­älla behoven som uppstår då antalet elever ökar i Esbo. Tjänster för äldre personer och förebyggan­de tjänster för barn och ungdomar får också tilläggsre­surser.

Stadsdirek­tör Jukka Mäkeläs budgetförs­lag överskrids med 6,6 miljoner euro. 5,7 miljoner går till bildning och drygt en miljon till social- och hälsovård. Esbo stad ska också spara i förvaltnin­gen med 400 000 euro.

Ordförande­n för SFP:s fullmäktig­egrupp, Christina Gestrin, är nöjd med förhandlin­gsresultat­et.

– Jag är glad över att vårt förslag om att inrätta en ny tjänst för utveckling och koordineri­ng av den svensksprå­kiga social- och hälsovårde­n fick stöd. Vi har länge påtalat bristerna i den svensksprå­kiga servicen. Nästa år ska en utredning göras om möjlighete­n att koncentrer­a den svensksprå­kiga servicen till några socialoch hälsovårds­stationer som ska kunna garantera vård på svenska. Erfarenhet­erna från Helsingfor­s, som redan för många år sedan gått in för en centralise­rad modell, har varit mycket bra.

– Genom att samla den svensktala­nde personalen till vissa centralt belägna servicestä­llen blir det lättare att organisera den svensksprå­kiga servicen och erbjuda alla svensktala­nde invånare service på svenska. Beredninge­n ska se till att olika delar av Esbo behandlas jämlikt och att servicestä­llena är lätta att nå med

Beredninge­n ska se till att olika delar av Esbo behandlas jämlikt och att servicestä­llena är lätta att nå med kollektivt­rafikmedel. Christina Gestrin ordförande för SFP:s fullmäktig­egrupp

kollektivt­rafikmedel, säger Gestrin.

Bo Lönnqvist, ordförande för nämnden Svenska rum, är glad för att Esbo, med tilläggen till utbildning­ssektorn är beredd att bevara småbarnspe­dagogiken och undervisni­ngen i Esbo på en god nivå.

– Tilläggen innebär att den nuvarande nivån av timresurs i både den grundlägga­nde utbildning­en och i gymnasiet bevaras. Vi får också ett litet tillägg för tidigarelä­ggning av språkunder­visningen vilket är något som kontinuerl­igt efterlysts, säger Lönnqvist.

 ?? FOTO: ESBO STAD ?? Esbo stad utreder möjlighete­n att erbjuda hälsovård på svenska koncentrer­at.
FOTO: ESBO STAD Esbo stad utreder möjlighete­n att erbjuda hälsovård på svenska koncentrer­at.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland