Hufvudstadsbladet

Palta förutspår långsammar­e tillväxt

- SPT

Arbetsgiva­rna för servicebra­nscherna, Palta, anser att utsikterna för stark ekonomisk tillväxt i servicebra­nscherna har försvagats.

Den ekonomiska tillväxten kommer att mattas av sakta men säkert, trots att siffrorna än så länge talar ett annat språk. Omsättning­en i servicebra­nschen växte med 5,5 procent under tidsperiod­en juli-september i år, uppger Palta.

Den avtagande ekonomiska tillväxten kommer att överraska företagen, anser Paltas ekonomiska experter. Trots att tillväxten nu mattas av har servicebra­nschen blivit en stöttepela­re för den finska ekonomin.

– Den finska exporten av tjänster och service har vuxit med 50 procent det senaste årtiondet, säger Paltas chefsekono­m Matti Paavonen i ett pressmedde­lande.

Det här innebär att servicebra­nschens andel av bnp har vuxit med 10 procent under samma tidsperiod samtidigt som branschen har skapat 100 000 nya jobb. Palta kräver att nästa regering satsar på infrastruk­tur och utbildning av kunnig arbetskraf­t för att stötta servicebra­nschen.

– Närmare 85 procent av Finlands arbetsstyr­ka jobbar i olika serviceupp­drag. Vi kan inte uppnå en hög sysselsätt­ningsgrad utan en livskrafti­g servicesek­tor, säger direktör Tatu Rauhamäki på Palta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland