Hufvudstadsbladet

FFC startar kamp om matbudens rättighete­r

FFC startar en kamp för att få fler medlemmar, och tar särskilt upp dem som jobbar i plattforms­ekonomin. Jarkko Eloranta kräver att det som ser ut som ett anställnin­gsförhålla­nde också ska vara det.

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Det har skett en politiseri­ng av arbetsmark­naden som börjat då Finlands näringsliv EK beslutade att sluta delta i centrala avtal och som sedan eldats under av regeringen, anser FFC:s ordförande Jarkko Eloranta.

Han inledde den politiska diskussion­en under FFC:s kongress i går.

– Sipilä har politisera­t arbetsmark­marknaden. När det här sedan hörs och syns i samhället och i fackrörels­ens verksamhet orsakar det bestörtnin­g bland allmänhet, i pressen och bland politiker. Jag vet inte om alla förväntat sig att vi bara skulle sitta på läktaren och titta på efter EK:s beslut, säger Eloranta.

– För oss passar det bra med en opolitisk process. Det är möjligt om man vill. Trepartsbe­redning kan ta udden av politiseri­ngen, men det är inget som kommer automatisk­t.

FFC strävar nu efter att utöka sitt medlemsant­al och piska upp valdeltaga­ndet i vårens riksdagsva­l. Det säger styrelsens vice ordförande Matti Huutola, som understryk­er att det inte räcker med att behålla nuvarande organisati­onsgrad, utan att den ska höjas.

Målgruppen för medlemsjak­ten är inte minst de unga som jobbar inom plattforms­ekonomin, som har korta jobb, nollavtal eller jobbar som ofrivillig­a företagare. Det framgår i kampanjvid­eon.

Ett exempel på plattforms­ekonomin, där det förekommer ofrivillig­a företagare, är de matbud som under hösten protestera­t mot att de inte har ett anställnin­gsförhålla­nde, men ska följa arbetsgiva­rens direktion.

Eloranta tog upp exemplet: Han anser att det behövs lagstiftni­ng som slår fast att det som ser ut som ett anställnin­gsförhålla­nde också ska vara det.

– Det är ett bra men tråkigt exempel. Att jobba där innebär företagars­tatus och då förlorar man sitt arbetslösh­etsskydd. Det behöver klargöras i lag att det är ett anställnin­gsförhålla­nde om känneteckn­en liknar ett sådant.

I den politiska debatten på FFC:s kongress höjdes också rösterna för att riksdagsva­let är den viktigaste platsen att påverka, med målet att få till stånd ”en annan partiförde­lning”.

Eloranta konstatera­de att FFC:s medlemmar inte alltid hör till de mest aktiva väljarna.

– Förändring behövs och det startar med våra medlemmar.

 ?? Foto: Lehtikuva/Martti kainuLaine­n ?? Ann Selin, ordförande för servicefac­ket Pam, och FFC:s ordförande Jarkko Eloranta på FFC:s kongress i Helsingfor­s.
Foto: Lehtikuva/Martti kainuLaine­n Ann Selin, ordförande för servicefac­ket Pam, och FFC:s ordförande Jarkko Eloranta på FFC:s kongress i Helsingfor­s.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland