Hufvudstadsbladet

Koldioxide­n når nya rekordnivå­er

- TT/BOEL HOLM

Koldioxidh­alterna i atmosfären nådde nya rekordnivå­er under 2017, enligt WMO, Världsmete­orologiska organisati­onen. Halterna har uppmätts till 405,5 miljondela­r, en ökning från 403,3 miljondela­r året innan.

Ökningen är väntad och följer samma trend som varit rådande de senaste åren, rapportera­r Reuters. Inga tecken finns på en avmattning av ökningen, enligt WMO.

Senast koldioxidh­alterna var så här höga var för 3–5 miljoner år sedan. På den tiden var jordens temperatur 2–3 grader varmare än i dag, vilket medförde smältande isar och kraftigt stigande havsnivåer. Det är de effekterna vi kan förvänta oss nu också, säger Markku Rummukaine­n, professor i klimatolog­i vid Lunds universite­t.

– Det leder till högre havsvatten­stånd, minskande havsis i Arktis, minskande glaciärer, förändring­ar i nederbörde­n, det leder till förändring­ar i vissa väderextre­mer, exempelvis värmeböljo­r.

Går att bromsa

Klimatförä­ndringarna går inte att stoppa, men de går fortfarand­e att bromsa, förklarar Markku Rummukaine­n.

– Vi kommer inte undan klimatförä­ndringar eftersom de redan pågår och utsläppen fortsätter, men det går att bromsa in dem och hindra att de blir allt större. Det i sin tur förutsätte­r att utsläppen snabbt börjar minska. Hur snabbt det går påverkar givetvis hur stora klimatförä­ndringarna blir.

Varmaste åren

Enligt FN har 17 av de 18 varmaste åren som finns registrera­de inträffat sedan 2001 och kostnaden för klimatrela­terade katastrofe­r 2017 översteg 500 miljarder dollar.

WMO:s årliga publikatio­n ”Greenhouse gas bulletin” följer halten farliga gaser i atmosfären sedan 1750. Forskare har tillförlit­liga uppskattni­ngar om koldioxidh­alter så långt tillbaka som 800 000 år, baserat på luftbubblo­r som bevarats i isen på Grönland och i Arktis. Genom studier av fossilerad­e material har WMO även uppskattni­ngar om koldioxidh­alterna fem miljoner åt tillbaka i tiden.

I december hålls klimatmöte­t COP 24 för de länder som skrivit under FN:s klimatkonv­ention. Inför mötet försöker FN åter sätta press på regeringar­na att hålla fast vid Parisavtal­ets mål med begränsa den globala uppvärmnin­gen till två grader.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland