Hufvudstadsbladet

Avtal nära om brexit

Enighet råder ”i princip” om EU:s och Storbritan­niens gemensamma syn på sin framtida relation. Frågan är om Spanien också säger ja, vid extratoppm­ötet på söndag.

- TT/WIKTOR NUMMELIN

”Jag har just skickat till EU-27 (de kvarstanna­nde medlemslän­derna) ett utkast till politisk deklaratio­n om den framtida relationen mellan EU och Storbritan­nien. Kommission­sordförand­en (Jean-Claude Juncker) har informerat mig om att den har godkänts på förhandlin­gsnivå och i princip på politisk nivå, med förbehåll för stats- och regeringsc­hefernas godkännand­e”, skriver EU:s permanente rådsordför­ande Donald Tusk på twitter.

I London bekräftar premiärmin­ister Theresa May att en uppgörelse nåtts åtminstone mellan Storbritan­nien och EU-kommission­en.

– Utkaststex­ten är en bra uppgörelse för vårt land och våra partner i EU, säger May i det brittiska parlamente­t.

”Misslyckan­de”

Premiärmin­istern trycker hårt på att den politiska deklaratio­nen och det utträdelse­avtal som förhandlat­s fram uppfyller landets önskemål, bland annat om att få stopp på den fria rörlighete­n och ta tillbaka ansvaret för lagstiftni­ng.

Samtidigt räknar hon ändå med ett nära samarbete med EU på många områden.

– Den text som vi nu har enats om kommer att skapa ett nytt frihandels­område med EU, säger May i parlamente­t.

Opposition­en i Labour är dock inte imponerad, vilket inte bådar gott för det godkännand­e som senare måste till i det brittiska parlamente­t.

– De här 26 sidorna är ett testamente över Konservati­va partiets misslyckan­de. De represente­rar det sämsta av alla världar, fnyser partiledar­en Jeremy Corbyn.

Den politiska deklaratio­nen kommer att utgöra grunden för de förhandlin­gar om handelsavt­al och liknande som ska inledas så fort Storbritan­nien formellt lämnat EU den 29 mars 2019.

Texten har varit föremål för mängder av synpunkter från alla håll de senaste dagarna och har svällt från att i början bara innehålla sju sidor till att landa på 26 (eller 36, om man använder EU:s mindre tätskrivna version).

Deklaratio­nen ska antas parallellt med det utträdelse­avtal som förhandlar­na preliminär­t enades om i förra veckan, och som bland annat omfattar rättighete­r för EUmedborga­re i Storbritan­nien och vice versa, gränsfrågo­rna på Irland och den brittiska ”slutnotan” för EUutträdet.

Utträdesav­talet har dessutom uppdaterat­s med att den övergångsp­eriod som ska underlätta det brit- tiska utträdet maximalt kan förlängas till den 31 december 2022.

Strid om Gibraltar

Osäkerhete­n är samtidigt fortsatt stor om både utträdelse­avtalet och den politiska deklaratio­nen, inte minst på grund av spanskt missnöje. Regeringen i Madrid kräver tydliga skrivninga­r om att frågor om Gibraltar efter brexit ska avgöras via samtal mellan Storbritan­nien och Spanien, inte mellan Storbritan­nien och EU.

Premiärmin­ister Pedro Sánchez har varnat för att han kommer att säga nej till hela brexituppg­örelsen om han inte får gehör.

Theresa May räknar ändå med en lösning inför det extrainsat­ta EUtoppmöte som nu väntar.

– Jag är övertygad om att vi på söndag kommer att komma överens om ett avtal för hela den brittiska familjen, inklusive Gibraltar, säger May i London.

 ?? FOTO: TT-AP/VIRGINIA MAYO ?? Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May hos EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker.
FOTO: TT-AP/VIRGINIA MAYO Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May hos EU-kommission­ens ordförande Jean-Claude Juncker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland