Hufvudstadsbladet

Källa: CIA-bevis mot bin Salman

- TT-AFP-REUTERS

Är det den saudiske kronprinse­n Mohammed bin Salman som är ansvarig för mordet på journalist­en Jamal Khashoggi?

Stora delar av omvärlden anser det och enligt turkiska tidningsup­pgifter har CIA en ljudinspel­ning som bevisar hans skuld. Men att hålla kronprinse­n ansvarig är att gå över en gräns, säger den saudiske utrikesmin­istern.

Den turkiska tidningen Hürriyet uppgav på torsdagen att CIA har en bandupptag­ning där kronprinse­n Mohammed bin Salman hörs ge instruktio­ner om att tysta Jamal Khashoggi så fort som möjligt. Enligt uppgiftern­a ska CIA-chefen Gina Haspel ha ”signalerat” inspelning­ens existens vid en resa till Ankara i oktober.

Uppgiftern­a publicerad­es efter att EU:s utrikesche­f Federica Mogherini träffat Turkiets utrikesmin­ister Mevlüt Cavusoglu och diskuterat fallet.

– De ansvariga, verkligen ansvariga, för detta hemska mord måste ställas inför rätta, sade Mogherini på en presskonfe­rens där hon betonade att en öppen och trovärdig utredning ännu inte har gjorts.

Tolererar ingen diskussion

Mogherinis uttalande stämmer väl in med liknande kommentare­r från omvärlden. Det enda tydliga undantaget är USA, där president Donald Trump håller fast vid att landet ska stå på Saudiarabi­ens sida.

I en BBC-intervju säger Saudiarabi­ens utrikesmin­ister Adel al-Jubeir att kronprinse­n inte var inblandad i mordet.

– Vi har varit väldigt tydliga. Utredninga­r pågår och vi kommer att straffa de individer som är skyldiga till detta, säger han.

Att hålla kronprinse­n ansvarig är att gå över en gräns. Nedsättand­e tal om kronprinse­n eller hans far kung Salman tolereras inte, enligt ministern.

– De represente­rar varje saudisk medborgare och varje saudisk medborgare represente­rar dem. Och vi tolererar inte någon diskussion om något som är nedlåtande mot vår monark eller vår kronprins.

21 gripna

Khashoggi gick in på Saudiarabi­ens konsulat i Istanbul den 2 oktober och kom inte levande ut därifrån.

Saudiarabi­en har uppgett att Khashoggi dödats under sitt besök på konsulatet och att 21 personer gripits misstänkta för mordet.

Den saudiske utrikesmin­istern uppmanar Turkiet att lämna över alla bevis om mordet och sluta läcka informatio­n. Han säger även att USA skulle agera kortsiktig­t om landet skulle välja att införa sanktioner mot Saudiarabi­en.

 ?? IBRAHIM/AP
FOTO: TT-AP/ACHMAD ?? Den saudiske kronprinse­n Mohammed bin Salman.
IBRAHIM/AP FOTO: TT-AP/ACHMAD Den saudiske kronprinse­n Mohammed bin Salman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland