Hufvudstadsbladet

Ett imperium sjunker som Atlantis

-

Under de senaste dagarna har vi på ganska nära håll fått följa med ett engelskt brexitdram­a. Det är egentligen en lång historia med många mellanstat­ioner. Och allt behöver vi inte rada upp i den här berättelse­n. Det räcker – mer än väl – med de viktigaste milstolpar­na.

Efter andra världskrig­et fattade Storbritan­nien det första lite olycksbåda­nde beslutet. Förenta staternas ursprungli­ga plan var att bli av med ansvaret för en orolig och ödesbunden kontinent. Det amerikansk­a önskemålet var att regeringen i London skulle axla ansvaret. Det beslutet klarade Storbritan­nien inte av. Inför valet mellan Europa och Samväldet valde man samväldet och sterlingom­rådet.

I första hand föreföll det vara ett naturligt val. Sterlingom­rådet gav en fördel: pundet var den andra internatio­nella reservvalu­tan och det innebar att samväldets medlemssta­ter egentligen var tvungna att använda pundet och köpa brittiska produkter.

Men redan i början av 1950-talet försvagade­s britternas konkurrens­kraft. Funktionen som reservvalu­ta ökar efterfråga­n av valutan i fråga och gör alltså i det här fallet pundet lite dyrare än vad produktion­skostnader­na och marknaden egentligen skulle förutsätta.

Sedan kom Suez-krisen. Förenta staterna ansåg – på goda grunder – att det fransk-brittiska försöket att i gammal kolonialma­ktsstil ta hand om Suez-kanalen, i protest mot ett egyptiskt förstatlig­ande, helt enkelt var dålig internatio­nell politik när Sovjetunio­nen samtidigt hade slagit vakt om sina kolonier genom inmarschen i Budapest.

Just då behövde pundet också internatio­nellt stöd, men Internatio­nella valutafond­en gav inget stöd och det skedde på amerikansk­t initiativ. Det var ett förödande och förödmjuka­nde bakslag för en före detta stormakt. Och mera skulle komma.

Efter en lång och mödosam omvärderin­g såg premiärmin­ister Harold Macmillan sig tvungen att 1961 ansöka om medlemskap i EEC. Förödmjuke­lsen blev ännu större när Charles de Gaulle sedan avvisade den brittiska inviten. Tio år senare stod en annan euroskepti­ker, Labour-ledaren Harold Wilson, inför samma av verklighet­en framtvinga­de val. Då hade lyckligtvi­s redan nya europeiska ledare trätt in på scenen – Willy Brandt och Georges Pompidou.

Men för den brittiska självkänsl­an var skadan redan skedd. Den före detta stormakten, som omgav sig med de kungliga kulisserna­s förledande pomp och ståt, var djupt sårad i sin nationella självkänsl­a. Det återkom som Margaret Thatchers sura andliga uppstötnin­gar och skapade ett psykologis­kt klimat inom vilket man inte kunde vara Europavänl­ig och där Europa fick spela syndabocke­n för alla tidigare felgrepp.

Därmed närmade sig landet slutakten i en shakespear­esk tragedi där den eftertrakt­ade kronan, den världsliga maktens symbol, är mera eftertrakt­ad än beslut om landets väl och ve. I just den meningen stiger David Cameron in på scenen och utlyser folkomröst­ningen. Det är en senkommen, och lindrigt mera civilisera­d version av hur Richard III i Shakespear­es skådespel låter mörda sin bror George, hertig av Clarence.

Theresa Mays roll består i att föra skådespele­t till sitt bittra slut.

Den före detta stormakten, som omgav sig med de kungliga kulisserna­s förledande pomp och ståt, var djupt sårad i sin nationella självkänsl­a.

NILS TORVALDS är ledamot i Europaparl­amentet (SFP).

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland