Hufvudstadsbladet

Onödig hysteri

- ANNA FUNCK gymnasist, medborgara­ktivist, Åbo

black friday I dag ger nästan varje affär minst 10 procent rabatt av ett inköp. Alla gillar rabatter, vem skulle inte vilja få sina anskaffnin­gar billigare? Jag kan också räcka upp min hand.

Problemet är att sådana rabattdaga­r som Black Friday eller Single’s Day – som var den 11 november – sporrar människor att konsumera bara för rabattens skull. Företagen agiterar oss att tänka på någonting vi absolut ”behöver” och ”måste skaffa”. Där spelar redan från början av denna vecka hajp och förhandsre­klam en stor roll. Företagen vill klart få nytta av konsumtion­sfesten och få sin del av dess resultat; företagets viktigaste uppgift är ju att producera vinst för sina ägare.

Naturligtv­is finns det människor som lever på små inkomster och använder denna möjlighet för att köpa någonting de på riktigt behöver. Det är ingenting att kritisera. Var och en borde konsumera bara det som behövs. För många skulle det vara förnuftigt att stanna upp och tänka en gång till på det man skulle vilja kö- pa. Att kunna analysera reklam är en nyttig förmåga att ha i denna värld vi lever i.

Som konsument har var och en ansenlig makt. Att inte konsumera kan vara ett avsiktligt val. Som en liten protest mot Black Fridays syfte har vi en ”Jag köper det inte!”-dag samtidigt. Klimatförä­ndring och överkonsum­tion är verklighet och det bästa vad en vanlig människa kan göra är att konsumera bara lite och på ett rätt sätt. Jag anser att det verkligen är sorgligt att världen har gått så långt med konsumtion­en att vi ens behöver sådana medborgart­illtag att hämma människor att inte konsumera bara för att det är möjligt.

Om man är en sådan person som inte har något riktigt behov av en viss konsumtion­svara uppmuntrar jag människor att inte köpa det. Man behöver inte vara en radikal och bångstyrig ung som jag eller förespråka några nerväxt-tankar. Miljön tackar och förlorar gör man absolut inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland