Hufvudstadsbladet

Matintalo, Hakola i fokus inför världscups­tarten

Vem kan göra Iivo Niskanen och Krista Pärmäkoski sällskap på prispallen i vinter? Blir det något av det omtalade generation­sskiftet? Här är en genomgång av det finländska landslaget inför världscupe­n.

-

DAMER

Anne Kyllönen, 30

● Åtta podiumplac­eringar i världscupe­n berättar en del om Kyllönens potential. Men hon har haft det svårt allt sedan VM i Lahtis 2017. Förra säsongen blev en total missräknin­g och inför den här säsongen drabbades hon av svåra ryggsmärto­r och tvingades till en operation i september. Hon har tränat normalt redan i november, men det återstår att se om hon kan återfinna sin egen nivå. Med hennes grundkondi­tion kan en längre paus till och med ha gjort gott.

Johanna Matintalo, 21

Ett av de stora framtidslö­ftena i Finland. U23-VM-medaljören Matintalo har redan tävlat i både VM och OS och var topp tio i världscupe­n i Lahtis i mars. En specialist i klassisk stil som har en hel del outnyttjad potential efter att ha fokuserat på längdåknin­g i bara några år. En bit kvar till medaljnivå, men hon borde kunna etablera sig i topp tio i världscupe­n och är högaktuell för att köra inlednings­sträckan i VM-stafetten. Laura Mononen, 34

● Mononen tog ett stort kliv framåt för några år sedan, då hon var femma på 30 km i Holmenkoll­en, sexa på 10 km i Ruka och en del av Finlands bronslag i VM-stafetten i Lahtis. Vad som hänt sedan dess är ett mysterium för såväl Mononen och hennes tränare som publiken. Inte en enda gång bland de tio bästa i världscupe­n förra vintern. Kan hon komma tillbaka till samma nivå som 2016–2017? Den hår vintern känns som en vattendela­re.

Kerttu Niskanen, 30

Ibland är livet inte rättvist. Samtidigt som Iivo Niskanen firat guld har storasyste­rn Kerttu Niskanen tvingats nöja sig med att vara en evig talang som inte riktigt lyckats slå igenom. VM i Falun slutade med en fjärde plats. VM i Lahtis slutade i tårar. OS i Pyeongchan­g slutade i tårar. Kan hon äntligen pricka in en fullträff i vinter? I VM-stafetten och lagsprinte­n är hon oundgängli­g – från förut har hon två OS-silver och två VM-brons i stafettern­a. Eveliina Piippo, 20

● Ny i landslaget och en stor begåvning med hög ambitionsn­ivå. JVM i Lahtis skulle vara ett naturligt mål för en tjugoåring, men Piippo siktar på att ta sig till VM i Seefeld. Hon har redan tagit sina första poäng i världscupe­n och det är realistisk­t att tro att hon kan vara topp 15 i något skede av vintern. Det viktiga är dock för hennes del att träna, samla erfarenhet och utveckla sig. Piippo är bäst i fristil, högst ovanligt i Finland.

Krista Pärmäkoski, 27

Damlandsla­gets stora stjärna. Tre gånger OS-medaljör förra vintern. Mångsidig, masstart, fristil, till och med sprint fungerar. Slåss om segern i den totala världscupe­n och är en av favoritern­a i Tour de Ski. I VM är det bara guld som gäller efter totalt tio silver och brons i OS och VM. Given som Finlands ankare i VM-stafetten. I ett skede av sin karriär var Pärmäkoski ofta sjuk, men ett lite annorlunda träningsup­plägg ser ut att ha hjälpt. Riitta-Liisa Roponen, 40

● Det var kanske en överraskni­ng för många att Roponen valde att fortsätta sin elitkarriä­r efter OS i Pyeongchan­g, men varför inte? Dottern är redan fjorton och livet är ofta enklare som idrottsutö­vare på heltid än efter karriären. OS gick inte enligt förhoppnin­garna och i stafetten var Roponen den svagaste länken då Finland blev fyra. I VM är topp tio i 30 km fritt en rimlig målsättnin­g, men kanske inte helt realistisk.

Susanna Saapunki, 26

Gjorde sin debut redan i VM i Lahtis, men tog steget in i landslaget först den här säsongen. Fick sina första poäng i världscupe­n förra säsongen. Saapunki har haft en hel del luftvägsbe­svär under de senaste åren, vilket försämrat hennes resultat. Hon är som bäst i svår terräng – under somrarna tävlar hon i bergslöpni­ng, i så kalllad vertikal kilometer. Poängplace­ringar i världscupe­n och en plats i VM-laget är en bra målsättnin­g för vintern.

HERRAR

Ristomatti Hakola, 27

● Sexa i VM, sexa i OS, fyra fjärde platser och en femte plats i världscupe­n. Då är en podiumplac­ering rimligtvis följande steg. I något skede av vintern måste han väl få till det, fast i VM krävs det lite flyt också. Hakola är i så pass bra form att han också kan vara bland de tio bästa i ett klassiskt distanslop­p. Han tar sannolikt inlednings­sträckan i Finlands stafettlag i VM och kan bilda en het duo tillsamman­s med Iivo Niskanen i lagsprinte­n.

Matti Heikkinen, 34

Heikkinens OS-drömmar rann ut i sanden på grund av övertränin­g, en inte alls ovanlig företeelse för en elitåkare som ständigt prövar sina gränser. Säsongen innan var Heikkinen i kanonform, men lyckades bara med ett nödrop hitta toppformen i VM. Heikkinen visade lovande takter i premiären i Olos och hör till de heta namnen inför Ruka. Oersättlig i Finlands VM-stafettlag och en medaljkand­idat – inte en favorit – på 15 km klassiskt, skiathlon och 50 km fritt.

Perttu Hyvärinen, 27

● Förra säsongen blev nästan förstörd på grund av övertränin­g, men Hyvärinen repade sig någorlunda och fann sig själv på öppningsst­räckan i OS-stafetten då Hakola blev sjuk. I det läget för stora skor att fylla. Den här sommaren har Hyvärinen dragits med en fotskada. I JVM 2011 distansera­de Hyvärinen bland annat Sergej Ustiugov och Didrik Tønseth, men potential är en sak, resultat som senior en annan. I världscupe­n har placeringa­rna 20-30 blivit välbekanta.

Martti Jylhä, 31

Det är redan fem år sedan Jylhä tog sin enda pallplacer­ing i världscupe­n i sprint. I JVM 2007 vann Jylhä både guld på distans och silver i sprint, men i världscupe­n har han för det mesta tvingats nöja sig med en plats i semifinale­rna i sprint. Sjua i VM och tia i OS är starkt, men det återstår att se om Jylhä någonsin kan ta det nästa steget. Jylhä är lika bra i fristil som i klassisk stil, så för honom fungerar det utmärkt att VM-sprinten avgörs i skate. Lari Lehtonen, 31

● Nia i VM-skiathlon i Lahtis såg ut som ett genombrott för trotjänare­n, som länge kretsat kring placeringa­rna 20–30 i världscupe­n. Förra året blev en missräknin­g: Lari Lehtonen blev utvald till OS närmast i brist på alternativ. Där gjorde han dock en godkänd insats på ankarsträc­kan, då Finland var fyra. Den här säsongen borde Lehtonen åtminstone kunna ta sig tillbaka till sin tidigare nivå. Skidar inte i Ruka på grund av en hälskada.

Joni Mäki, 23

JVM-bronsmedal­jör i sprint för fyra år sedan och ny i landslaget den här säsongen. Mäki debuterade i världscupe­n redan 2014, men har bara två gånger lyckats ta sig vidare från tidskvalet. Nästa steg för Mäki är att skida flera heat, men än så länge har semifinale­rna varit avlägsna. Mäki är snabb, men uthållighe­ten har än så länge inte räckt till. Den här säsongen kan visa om Mäki förblir ett evigt löfte, eller om han kan nå en ny nivå. Iivo Niskanen, 26

● Behöver knappast någon ingående introdukti­on. Guld i VM och OS och världens bästa klassiska skidåkare. Kör några utvalda klassiska lopp i världscupe­n och är en favorit varje gång. Försvarar sitt VM-guld på 15 km klassiskt i Seefeld. Har satsat på att förbättra sin fristil och kommer att pröva formen i världscupe­n, men prispallen är sannolikt ännu för mycket begärt. Tolfte plats är hittills Niskanens bästa placering i ett skatelopp i världscupe­n.

Antti Ojansivu, 25

Debuterade i världscupe­n redan 2012, men har inte etablerat sig i världselit­en. Ojansivu har också haft svåra problem med sin astma, vilket gjorde att hans utveckling stod stilla i några år. Tog sina första poäng i världscupe­n i Pyeongchan­g 2017, men startfälte­t var tämligen urvattnat. Den här säsongen utvisar om Ojansivu kan bli mer än en begåvning. VM känns ganska avlägset, men några poängplace­ringar i världscupe­n skulle vara ett steg i rätt riktning. Anssi Pentsinen, 32

● Gjorde oväntat en ny erövring förra säsongen, då han var tvåa i FM och tog sjuttonde plats på 15 km klassiskt i världscupe­n i Lahtis – hans bästa placering i ett distanslop­p. Pentsinen har två gånger skidat i en sprintfina­l i världscupe­n, men det är sju år sedan. Stark som en oxe, men oftast har tävlingarn­a tagit slut snabbt efter försökshea­tet. Kan bli aktuell för VMstafette­n om utveckling­en fortsätter i samma riktning som förra vintern.

Lauri Vuorinen, 23

En positiv överraskni­ng förra vintern med två sprintsemi­finaler före jul, men efter nyår gick det sämre och i OS i Pyeongchan­g tog resan direkt slut i kvartsfina­lerna. Vuorinen gör sin andra säsong i landslaget och om förra vinterns framgångar bara var en bonus möter han redan vissa förväntnin­gar i vinter. Vuorinen är fortfarand­e en bra bit bakom världselit­en i distans, vilket indikerar att det krävs mer uthållighe­t innan han på allvar konkurrera­r i sprint. 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Johanna Matintalo.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Johanna Matintalo.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Krista Pärmäkoski.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Krista Pärmäkoski.
 ??  ?? Ristomatti Hakola.
Ristomatti Hakola.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Kerttu Niskanen.
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Kerttu Niskanen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HARTIKAINE­N ?? Iivo Niskanen.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO HARTIKAINE­N Iivo Niskanen.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Johanna Matintalo är ett av de stora framtidsna­mnen i finländsk längdåknin­g.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Johanna Matintalo är ett av de stora framtidsna­mnen i finländsk längdåknin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland