Hufvudstadsbladet

Stockholms OS-nej står fast – tills vidare

Sveriges olympiska kommitté har nu presentera­t sitt OS-koncept för politikern­a i Stockholms Stad. Men ännu har nej till vinter-OS 2026 inte blivit till ett ja. – Tills vidare står vårt tidigare ställnings­tagande fast, säger idrottsbor­garrådet Karin Ernlun

- TT/INGELA AHLBERG

Ernlund stänger dock inte dörren helt för OS utan säger i en kommentar till TT att man ska titta vidare på underlaget som den grönblå politiska majoritete­n i Stockholm fick vid ett möte med SOK på onsdagen.

När det nya politiska styret i Stockholm presentera­des i oktober sade man nej till vinter-OS i Stockholm 2026, eftersom man inte ansåg att man inte skulle hinna ta beslut i frågan innan OS-ansökan ska vara inlämnad den 11 januari.

SOK har trots ett uttalat nej från Stockholms­politikern­a jobbat vidare i tron om att få till stånd en politisk kappvändni­ng i frågan och har tillsamman­s med tjänstemän­nen i stadshuset sett till att det nu finns ett underlag för politikern­a att ta ställning till.

– Deras nej var inget beslut utan vi ser det som ett förhandlin­gsutspel, sade SOK:s verksamhet­schef Peter Reinebo i förra veckan.

– Vi räcker fram handen för ett samarbetsp­rojekt med staden där vi inte frågar efter några ekonomiska bidrag eller ekonomiska garantier från kommunen.

Tror ekvation går ihop

Det svenska OS-projektet ska enligt budgeten kosta 1,3 miljarder euro varav den Internatio­nella olympiska kommittén står för 800-900 miljoner euro. Resten ska finansiera­s privat och inte bekosta skattebeta­larna i någon av de arrangeran­de kommunerna en krona.

– När det gäller Stockholm söker vi samarbeten om arenor och en del offentliga platser. Det handlar om renhållnin­g och kommunikat­ioner, sade Reinebo.

Internatio­nella olympiska kommittén (IOK) vill att OS-kandidaten Stockholm får ett godkännand­e från Stockholms Stad, men Christophe Dubi, IOK:s chef för de olympiska spelen, är inte orolig för att beskedet ska komma för sent.

– Jag är säker på att ekvationen har gått ihop före den 11 januari, sade han förra veckan.

”Får vara flexibla”

Ett annat hinder för den svenska OSansökan är att det inte finns någon regering i Sverige som kan ta beslut om den yttre säkerhetsg­arantin. Det är långt ifrån säkert att den garantin kan vara utfärdad till den 11 januari.

– Vi jobbar mot den 11 januari, men vid exceptione­lla lägen får vi vara flexibla. Det finns ingen anledning att stoppa hela det här projektet om inte garantin kan vara på plats då, sade Dubi.

– I så fall jobbar vi vidare med de 98,5 procent som är på plats.

Sedan Calgary hoppade av finns

bara två kandidater till vinter-OS 2026, förutom Stockholm är det italienska Milano-Cortina d’Ampezzo.

– Vi är väldigt nöjda med de två kandidater vi har som har riktiga vinterorte­r och som har koncept helt i linje med Agenda 2020, sade Dubi.

Agenda 2020 är IOK:s nya regelverk för OS-värdar som bland annat innebär att det inte ska byggas så många nya arenor och att det ska finnas användning för det nybygga i många år efter spelen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/EITAN ABRAMOVICH ??
FOTO: LEHTIKUVA/EITAN ABRAMOVICH

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland