Hufvudstadsbladet

Lust att läsa högt

- PAMELA GRANSKOG

Jag mötte henne i gymnasiet. Då satt hon i mitt modersmåls­klassrum och tampades med sin dyslexi. Hon ville mycket, men svårighete­rna med att få bokstävern­a i rätt ordning präglade allt. Läsningen gav ingen glädje utan framstod mest som ett hårt jobb. I en av kurserna stod nordisk litteratur på schemat och jag delade ut en lista med olika nordiska författare och berättade kort om dem. En av författarn­a var Herbjørg Wassmo. Några dagar senare stannar hon kvar efter lektionens slut.

– Jag valde Herbjørg Wassmos bok Huset med den blinda glasverand­an bara utifrån bilden på pärmen, men nu kan jag inte lägga den ifrån mig. Jag vet inte vad som hänt med mig, men boken är fantastisk! Jag tog till och med boken med på en fest i fredags. Jag bara måste ha den nära mig, säger hon med lysande ögon och smeker boken, som vilar i famnen.

Vad som hände i mötet mellan läsaren och berättelse­n vet jag inte exakt, men hon mötte i alla fall en text som talade till henne så starkt att den övervann motviljan mot läsning. Hon knäckte läslustens kod i det ögonblicke­t.

Det är antagligen den koden författare­n Juha Itkonen, ordförande för det nationella Läskunnigh­etsforumet, är ute efter när han säger: Att kunna läsa är nödvändigt, men också en glädje. Läskunnigh­etsforumet fick i uppdrag av undervisni­ngsministe­r Sanni Grahn-Laasonen att ta fram riktlinjer som ska stärka läsningen i Finland. Den sjunker nämligen drastiskt. Och Itkonen konstatera­r att när läsningen sjunker, sjunker också i förlängnin­gen vår välfärd.

Också på hemmaplan får jag tampas med samma problem. Trots att mina barn har en mor som i grunden är modersmåls­lärare kommer inget gratis. Så jag handlar böcker, bokpratar och läser högt. Mest våndas jag över den 11-åriga sonen som visst ägnar sig åt Kalle Anka, kartor och fackböcker (vid sidan av sitt spelande), men de skönlitter­ära böckerna har vilat en tid. Trots att jag troget ställer fram dem på hans bord.

En kväll blir jag desperat, greppar boken han har på hälft och börjar läsa högt där han avslutade sin läsning för snart ett år sedan. Han kom aldrig längre än två kapitel i Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian. Men plötsligt ligger han blickstill­a och suger i sig berättelse­n om pojken som flyr undan andra världskrig­et till landsbygde­n utanför London. – Läs mera, bönar han när jag avslutar läsningen. I hemlighet ler jag belåtet samtidigt som jag bannar min egen dumhet: hur kunde jag glömma att man också ska läsa högt för lite äldre, läskunniga barn? Kväll efter kväll sitter vi med boken. Vi stannar upp i berättelse­n, funderar på hur personerna känner sig, hur det kommer att gå, hur långt det är till London och hur det är när bomber faller.

– Mamma. Det är så tryggt att somna efter att du suttit på min sängkant och läst för mig, suckar han förnöjt.

Läskunnigh­et är alla barns rätt. Det är också alla barns rätt att få ta del av både mindre och större berättelse­r. Och det är alla vuxnas skyldighet att bjuda barnen på dessa berättelse­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland