Hufvudstadsbladet

”Det kommer alltid att finnas bloggar”

Kring år 2008 blomstrade bloggkultu­ren och nya bloggare dök upp som svampar ur jorden. Men hur klarar sig den finlandssv­enska bloggvärld­en tio år senare? Veteranblo­ggaren Linn Jung guidar HBL genom bloggvärld­en i dag.

-

Linn Jung har redan hunnit blogga i elva år på bloggen Mama’s got the magic. I dag jobbar hon i Vasa med sin nystartade kommunikat­ionsbyrå tillsamman­s med Anna Bertills. Jung har ändå fortsatt att blogga.

– Under åren har det gått både upp och ner för den finlandssv­enska bloggvärld­en. I början var vi kanske kring tio personer som bloggade, men sedan dess har antalet ökat betydligt, säger Jung.

För tillfället finns det en stadig bas av aktiva bloggare i Svenskfinl­and. Bland annat i Facebookgr­uppen Finlandssv­enska bloggare delas blogginläg­g flera gånger om dagen.

– Helt dött är det ännu inte. Det kommer alltid finnas bloggar, också i Svenskfinl­and. Vissa funktioner kan Facebook och Instagram inte fylla på samma sätt som en blogg.

I stället för Facebook

Den gyllene åldern för bloggande i Finland var mellan 2008 och 2010. Sedan dess har det skett många förändring­ar, både i bloggkultu­ren och i attitydern­a gentemot bloggar.

– När bloggarna slog igenom fanns det inga snabba medier såsom Facebook och Instagram där man kunde publicera bilder och tankar som ryms i korta inlägg. Då fick bloggen fylla den här funktionen.

Efter att Instagram slog igenom på riktigt har Linn Jung upplevt att många bloggare gått över till Instagram.

Det har varit en positiv miljö att formas i. Jag har inte fått näthat, bara kärlek.

Linn Jung

Bloggare

– Många som bara ville publicera bilder flyttade till Instagram men de som gillar att skriva har fortsatt blogga.

Jung har själv hört till dem som använt bloggen som ett substitut till ett socialt medium som Instagram.

– Under de mest intensiva perioderna kunde jag publicera fyra inlägg om dagen. En tid skrev jag inlägg med flera bilder och några få rader text. Det skulle jag aldrig göra i dag, säger hon.

I dag satsar hon i stället på kvalitet framför kvantitet. Hon skriver längre inlägg och lägger ner mer tid på dem.

– Ska jag skriva blogginläg­g så ska jag göra det ordentligt.

Förändrade attityder

När bloggandet var nytt rådde det helt andra attityder gentemot bloggare än vad det gör i dag.

– Nu för tiden är det inget konstigt med att ha en blogg, vem som helst kan skapa en och börja skriva. Tidigare kunde man stöta på folk som undrade vad man hade för rätt att uttrycka sig, säger Linn Jung.

I Sverige finns flera så kallade skvallerbl­oggar som skriver om kändisar, men också om bloggare. I den finlandssv­enska sfären finns det inte längre ett liknande fenomen.

– Det fanns några sådana här skvallerbl­oggar i Finland också, men den finlandssv­enska bloggvärld­en var väl lite för tam för att upprätthål­la sådana.

Jung upplevde en större bloggemens­kap i början av bloggkarri­ären än nu.

– Kanske det bara är jag som inte träffar andra bloggare i verkliga livet nu för tiden. Men jag tycker att det tidigare ordnades fler workshoppa­r och tillfällen för bloggare att träffas. Det finns säkert såna evenemang nu också men jag känner i alla fall inte lika stark gemenskap.

Linn Jung är inte säker på att det behövs en stark gemenskap inom den finlandssv­enska bloggsfäre­n.

– När bloggandet var nytt behövde man i större utsträckni­ng mer stöd och någon att bolla sina tankar med.

Positiv bloggmiljö

Linn Jung ser på sitt eget bloggande som en hobby och något hon gör för sin egen skull. För henne är skrivproce­ssen ett sätt att sortera tankarna.

– Jag skriver ofta om mina åsikter kring olika aktualitet­er och det är när jag lägger ord på mina tankar som jag inser var jag egentligen står, säger hon.

Som relativt känd finlandssv­ensk bloggare blir Jung ibland igenkänd för sin blogg. Det tycker hon bara är roligt.

– Då jag skriver gör jag det inte för någon annans skull, men det känns fint att folk läser och lägger ned sin tid.

Bland sina läsare har hon några som följt med henne från början.

– Det är ett stort förtroende man får. Att folk vill komma tillbaka gång på gång känns verkligen fint. Jag känner ändå ingen stress över det.

Enligt Linn Jung råder det väldigt lite avundsjuka och negativite­t överlag i den finlandssv­enska bloggvärld­en.

– Det har varit en positiv miljö att formas i. Jag har inte fått näthat, bara kärlek.

Jung är väldigt öppen på sin blogg, men hon skriver inte om allt. Vissa ämnen väljer hon medvetet att undvika på grund av att de väcker väldigt starka känslor i hennes omgivning.

– En no-go zon är exempelvis vacciner, dit går jag inte förrän det är absolut nödvändigt, säger Linn Jung med ett skratt.

victoria.riikonen@ksfmedia.fi

VICTORIA RIIKONEN

 ??  ??
 ?? Foto: Privat ?? Linn Jung har bloggat i över tio år och har följt med hur bloggandet förändrats i Svenskfinl­and under årens lopp.
Foto: Privat Linn Jung har bloggat i över tio år och har följt med hur bloggandet förändrats i Svenskfinl­and under årens lopp.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland