Hufvudstadsbladet

På Korfu skiner alltid solen

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

■ Det ska sägas, så här i det värsta novembermö­rkret bjuder den tredje säsongen av En enkel resa till Korfu (The Durrells) på mycket välbehövli­g eskapism. Vi möter åter den brittiska ensamståen­de mamman Louisa Durrell (Keeley Hawes) och hennes fyra oregerliga barn Lawrence (Josh O’Connor), Margo (Daisy Waterstone), Leslie (Callum Woodhouse), Gerald (Milo Parker) samt en imponerand­e mängd nya husdjur (sa någon flamingor och sengångare?) i det pittoreskt förfallna huset med gröna fönsterluc­kor.

Platsen är Korfu, eller Κέρκυρα, som grekerna kallar den för Grekland ovanligt gröna ön med venetiansk arkitektur. Korfu är bekant för flera generation­ers finländare, eftersom charterbol­agen varje år flyger ner mängder av turister dit. Korfu är fortfarand­e, vid sidan av Rhodos, Kreta och Kos, en mycket populär destinatio­n.

Mig kastar serien direkt till känslan av att sitta i mina grekiska släktingar­s trädgård sammetslen­a sommarnätt­er i juli när man inte behöver ha några långärmade tröjor på sig. Cikadorna gnäller behagligt och tsitsibira­n svalkar. Det här är det Korfu som fortfarand­e fanns när min egen pappa föddes där.

Tsitsibira, eller kolsyrad ing efärsdrick­a, är ett av de många brittiska arven på Korfu. Ett annat är cricket, som man spelat sedan 1823. Och ett tredje är familjen Durrels liv på 1930talet på ön. Korfu var ett brittiskt protektora­t mellan 1814 and 1864, och fortfarand­e i dag är de brittiska turisterna överväldig­ande många.

Den vana Korfuresen­ären kän ner igen landskapen. Är det inte till exempel vid Museet för asiatisk konst som seriens Margo äter lunch med sin turkiska pojkvän Zoltan (Merch Husey) strängt övervakad av förklädet och familjen Durrells chaufför och alltiallo Spiros (Alexis Georgoulis)? Förresten så är Spiros och Spiridoula två av de mest vanliga tilltalsna­mnen på Korfu, uppkallade efter öns skyddshelg­on Sankt Spiridon.

Ett stenkast från sagda museum, i Boschettop­arken, finns i dag en staty av den verkliga Gerard Durell, som senare blev zoolog. Det är Gerard med sin Korfutrilo­gi som handlar om familjens år i Joniska övärlden, som fått engelska barn och vuxna att längta till ön. Den mest kända av böckerna heter Min familj och andra djur.

Bakgrunden till att hela familjen Durrell bosatte sig några år på Korfu innan andra världskrig­et bröt ut, stavas Indien. Det var där, under det brittiska styret av Indien, som den verkliga Louisa Durrell och hennes barn föddes. När maken dog flyttade de till England, men lockades efter några år av Medelhavsl­ivsstilen.

Familjen Durrell var ett fascineran­de gäng. Till exempel äldsta sonen Lawrence, rörde sig i samma kretsar som ”skandalför­fattarna” Henry Miller och Anaïs Nin, och kom själv att bli en författare.

Något jag saknade i de första två säsongerna av serien har nu korrigerat­s – man hör äntligen mer grekiska! Det kan jämföras med sommarens film Mamma Mia! Here We Go Again, som låtsas utspela sig i Grekland, men de facto är inspelad i Kroatien. Och i hela filmen uttalas exakt en replik på grekiska. Kom igen, liksom.

Den uppmärksam­ma kan i varje avsnitt av serien få sig små underhålla­nde språklekti­oner. Står det Κίνδυνος θάνατος, (kinthinos thanatos), alltså ”livsfara” på en skylt, ska man hålla sig undan, medan χαίρετε κύριε (chaírete kýrie) betyder goddag, herr.

Precis som i de tidigare säsongerna fortsätter En enkel resa till Korfu med osentiment­al och barnvänlig humor i ständigt underbart solskensvä­der. Serien fungerar som ett ypperligt komplement för den som fantiserar om att rycka sig loss från den grå vardagen och flytta till värmen. Här kan man alltså drömma om det, men på tryggt avstånd. Eller varför inte planera för nästa Korfusemes­ter i familjen Durrells historiska fotspår? Yle TV1 19.00

 ?? FOTO: YLE/BBC/JOSS BARRATT ?? Den populära brittiska serien innehåller mycket fredagsmys, men det som gör den intressant är att den porträtter­ar Grekland i förhålland­e till Turkiet, Italien, Albanien och Storbritan­nien. På båten den snurriga familjen Durrell med Margo (Daisy Waterstone), Gerald (Milo Parker), Lawrence (Josh O’Connor), Louisa (Keeley Hawes) och Leslie (Callum Woodhouse).
FOTO: YLE/BBC/JOSS BARRATT Den populära brittiska serien innehåller mycket fredagsmys, men det som gör den intressant är att den porträtter­ar Grekland i förhålland­e till Turkiet, Italien, Albanien och Storbritan­nien. På båten den snurriga familjen Durrell med Margo (Daisy Waterstone), Gerald (Milo Parker), Lawrence (Josh O’Connor), Louisa (Keeley Hawes) och Leslie (Callum Woodhouse).
 ?? FOTO: YLE/BBC/JOSS BARRATT ?? Keeley Hawes, som spelar mamman■ Louisa, har i en intervju sagt att hon i tidigare filmatiser­ingar av Korfu-trilogin, varit för gammal för att spela dottern Margo. Att spela Louisa betyder ”förfärligt mycket”, för att Hawes är en av de många britter som läst boken Min familj och andra djur gång på gång.
FOTO: YLE/BBC/JOSS BARRATT Keeley Hawes, som spelar mamman■ Louisa, har i en intervju sagt att hon i tidigare filmatiser­ingar av Korfu-trilogin, varit för gammal för att spela dottern Margo. Att spela Louisa betyder ”förfärligt mycket”, för att Hawes är en av de många britter som läst boken Min familj och andra djur gång på gång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland