Hufvudstadsbladet

”Mannen misstänks direkt för misshandel”

”Förbipasse­rande utgick på ett obehagligt sätt från att jag som man måste vara förövaren. I stället för att hjälpa min hustru som halkat ville de slå mig.” Henrik Jansson berättar om kvällen i Helsingfor­s som lämnat djupa spår.

- Hur menar du? TOBIAS PETTERSSON tobias.pettersson@ksfmedia.fi

Författare­n Henrik Jansson och hans hustru hamnade i en otäck situation på Mannerheim­vägen i fjol.

Hustrun halkade och skadade benet, men i stället för att hjälpa till ville ilskna förbipasse­rande slå Jansson på käften. Antagandet var att han misshandla­t sin hustru.

– Man utgick genast från att mannen är förövaren, att det var mitt fel, säger Henrik Jansson.

Författare­n Henrik Jansson skriver i en kolumn i gårdagens HBL om en incident på Mannerheim­vägen en kväll i fjol, som han haft svårt att lägga bakom sig.

Janssons hustru tappade balansen på den hala trottoaren, föll och blev sittande. Han försökte hjälpa henne på fötter, men då hon inte alls kunde stödja på ena benet insåg paret att benet var brutet.

I kvällsviml­et flockades förbipasse­rande kring paret. Stämningen var omedelbart fientlig, enligt Jansson.

– Folksamlin­gen utgick från att det var mitt fel, att jag måste ha slagit min hustru. Ingen ville tala med mig och ingen ville heller lyssna på min hustru, som gång på gång försökte säga att jag inte gjort något, säger Jansson till HBL.

– I stället för att försöka hjälpa min hustru och få dit en ambulans tyckte folkhopen att den bästa lösningen skulle vara att slå mig på käften. Stämningen var hotfull och våldsam. Jag försökte hålla människorn­a ifrån mig.

Två poliser kom till platsen för att reda ut situatione­n.

– Den manliga polisen började fråga ut mig, han försökte få fram att det nog ändå var jag som slagit min hustru. Den kvinnliga polisen talade med min hustru, och lyckligtvi­s trodde hon på vad min hustru sade. Så kom äntligen ambulansen. Min hustru fördes till sjukhus och fick den vård hon behövde, säger Jansson.

Syndabock

Upplevelse­n var mycket smärtsam för paret, berättar Jansson.

– Dels var jag jätteoroli­g för min hustru, dels lärde händelsen mig någonting om hur jag uppfattas som man i situatione­r som den här. Nu vet jag vad som gäller.

– Attityden utgår genast från att mannen är förövaren. Den här situatione­n borde ha varit så uppenbar, särskilt då min hustru själv upprepade att det inte var jag. Men det ville omgivninge­n inte tro på, för det var emot deras förutfatta­de mening. Ingen ville lyssna.

Jansson upplever att attitydkli­matet tillspetsa­ts de senaste åren.

– Jag har tagit med mig en stor försiktigh­et från den där kvällen. Jag undviker kroppskont­akt och vill inte ens gå nära situatione­r som kan missförstå­s.

I sin kolumn reflektera­r Jansson över om attitydför­ändringen kan ha att göra med att metoo-rörelsens budskap ibland misstolkas.

– Jag vill absolut inte stämplas som motståndar­e till metoo-kampanjen. Jag tror rörelsen kan föra mycket positivt med sig bara man inkluderar alla i diskussion­en. Men jag vill också påminna om att alla förövare inte är män och att det inte automatisk­t är så att mannen gjort sig skyldig till brott om kvinnan skadat sig.

– Jag har dröjt länge med att berätta om den här upplevelse­n. Men jag tycker det är viktigt att också föra fram den här sidan av debatten. Att man vill slå mig på käften har ingenting att göra med att skydda kvinnan, säger Jansson.

Janssons hustru blev opererad i benet och är nu återställd.

Jag tror [metoo-]rörelsen kan föra mycket positivt med sig bara man inkluderar alla i diskussion­en. Men jag vill också påminna om att alla förövare inte är män och att det inte automatisk­t är så att mannen gjort sig skyldig till brott om kvinnan skadat sig.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN ?? Författare­n Henrik Jansson har reflektera­t mycket kring attitydkli­matet efter olyckan på Mannerheim­vägen.
FOTO: HBL-ARKIV/CATA PORTIN Författare­n Henrik Jansson har reflektera­t mycket kring attitydkli­matet efter olyckan på Mannerheim­vägen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland