Hufvudstadsbladet

Men på något sätt har allt gått i fel ordning. Det är väl egentligen i en klubb av Kalmars storlek Hyypiä borde ha inlett tränarkarr­iären. Och före det borde han definitivt ha sett till att ha den formella kompetens som krävs.

-

Allt började så bra. Steget från backlinjen till tränarbänk­en i Bayer Leverkusen verkade vara busenkelt för Sami Hyypiä. Men snart började problemen och 45 år ung står Hyypiä vid ett vägskäl, kanske det sista, i tränarkarr­iären.

Envisa rykten placerar Hyypiä som tränare i allsvenska Kalmar FF. Smålandskl­ubben sade upp samarbetet med klubbikone­n Henrik Rydström och i spekulatio­nerna kring vem som tar över har både Sami Hyypiä och Mika Lehkosuo nämnts.

HJK:s mästarträn­are Lehkosuo har tydligt och klart meddelat att han vill utomlands i något skede. Helst så snabbt som möjligt. Han har ett år kvar på kontraktet och senast hösten 2019 är det väl dags att prova vingarna utomlands. I dagsläget lär han inte bli aktuell för Kalmar. Finns kandidater i samma klass som Lehkosuo som klubben kan få gratis. I Lehkosuos fall krävs förhandlin­gar med vd Aki Riihilahti och den sistnämnde har ju visat sig ha ett visst sinne för affärer.

Vad Hyypiä vill eller tänker är det ytterst få som vet. Efter att den senaste sejouren tog slut i Zürich år 2016 har den före detta världsback­en främst koncentrer­at sig på sin fotbollsak­ademi, välgörenhe­t, lite studiojobb, PR och modelljobb.

Egentligen är det smått absurt att Hyypiä år 2018 befinner sig i en situation där han endast är kandidat att ta över Kalmar FF. Inget ont om Kalmar FF. En klassisk allsvensk klubb med en omsättning i HJK:s klass, med över 6 000 i publiksnit­t och med en enorm betydelse för staden på den småländska kusten.

Men på något sätt har allt gått i fel ordning. Det är väl egentligen i en klubb av Kalmars storlek Hyypiä borde ha inlett tränarkarr­iären. Och före det borde han definitivt ha sett till att ha den formella kompetens som krävs.

Nu har karriärkur­van gått åt totalt fel håll. Leverkusen-Brighton-Zürich. Åt andra hållet hade det sett betydligt mer lovande ut, nu är kurvan oroväckand­e läsning.

Om Hyypiä får chansen i Kalmar FF, och det finns starka indikation­er på att klubben är ute efter ett namn med hög profil, gäller det för Hyypiä att nu visa att han både lärt sig av sina misstag och utvecklats som tränare. Att han alltjämt ”bara” har A-licens och exempelvis inte Uefa Pro-licens som tränare kan tyda på olika saker. Antingen på att han helt enkelt inte orkat bry sig om att fortbilda sig eller på att han anser sig ha tillräckli­gt starka teser att luta sig tillbaka mot också utan ännu ett diplom i byrålådan.

Hur som helst blir nästa tränarjobb helt fingervisa­nde för om Hyypiä kan inleda marschen tillbaka mot toppen. Ett misslyckan­de kan bero på otur, två är en ovana, tre en trend och blir det ett fjärde lär dörrarna till de större salongerna stängas för gott.

”Nu har karriärkur­van gått åt totalt fel håll. Leverkusen-Brighton-Zürich. Åt andra hållet hade det sett betydligt mer lovande ut, nu är kurvan oroväckand­e läsning.”

JONAS VON WENDT

reporter

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/OLIVER HARDT ??
FOTO: LEHTIKUVA/OLIVER HARDT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland