Hufvudstadsbladet

Annie Lööf lyckades inte lösa regeringsk­nuten i Sverige

För centerleda­ren Annie Lööf är läget nu lika låst som tidigare. Liberalern­a öppnar nu för att byta position.

- TT/OWE NILSSON

– Det står klart att både socialdemo­kraterna och moderatern­a bara vill rösta ja till sig själva som statsminis­ter, sade Annie Lööf på en presskonfe­rens.

Hon syftar på att ingen av de två stora partierna vill släppa fram en regering som leds av det andra partiet.

– Trots det besvärliga parlamenta­riska läget så existerar ingen gul knapp för något av dessa partier. Det är röd eller grön knapp som gäller.

En gul knapp i en statsminis­teromröstn­ing skulle innebära att partiet släpper fram en statsminis­terkandida­t genom att lägga ned rösterna.

Inte C:s fel?

Både Centern och Liberalern­a har tidigare i höst röstat nej både till Sledaren Stefan Löfven och till moderatled­aren Ulf Kristersso­n som statsminis­ter. Men Lööf tycker inte att ”blockering­en” finns hos C och L.

På frågan om Lööf kan tänka sig att nu säga ja till regeringsa­lternativ som C hittills sagt nej till, svarar hon: – Våra besked ligger fast. Lööf tillägger dock att C får ta en förnyad diskussion utifrån vilka steg riksdagens talman nu beslutar sig för att ta för att ge Sverige en ny regering.

Liberalern­as partisekre­terare Maria Arnholm skriver enligt Dagens industri i ett internt brev att det är dags för partiet att enas om det finnas nya alternativ som partiet kan säga ja till, sedan dörren för ett samarbete mellan Alliansen och Miljöparti­et smällt igen under Lööfs försök.

Talmannen Andreas Norlén (M) ska under torsdagen tala med partiledar­na på telefon. Han planerar att ge besked om nästa steg på en presskonfe­rens klockan 10 på fredag.

Vänsterpar­tiets ledare Jonas Sjöstedt anser att Alliansen har visat att den inte hade en susning om vad som skulle ske efter att de röstade bort Löfven som statsminis­ter: Alliansen har spruckit och det är dags att ge Stefan Löfven chansen igen, i minst två veckor.

– Det är viktigt att han får tid på sig och att han inte tvingas upp i kammaren (till statsminis­teromröstn­ing) snabbt, säger Sjöstedt.

Sverigedem­okraternas ledare Jimmie Åkesson tror inte på fler sonderinga­r med ”samma gamla partier” och ser som ett alternativ att talmannen driver fram ett extra val genom att tvinga fram fler omröstning­ar.

”Det har gått över 2 månader sedan valet, det är dags att Sverige får en ny konservati­v regering och ett extraval skulle kunna uppnå det”, skriver Åkesson i en kommentar.

Låsningen kvar

Centerleda­ren har under den gångna veckans sonderinga­r fokuserat på att hålla samman Alliansen och få till stånd blockövers­kridande samarbete med S eller MP.

Lööf har haft flera möten med både S-ledaren Stefan Löfven och MP:s språkrör. Däremot har inte Alliansled­arna haft ett enda gemensamt möte.

Centerleda­ren konstatera­r att läget är lika låst som tidigare. Lööf bedömer det därför inte som meningsful­lt att begära mer tid av riksdagens talman för sina sonderings­försök.

– I en sådan oklar parlamenta­risk situation som vi har nu, så behöver ena sidan tolerera den andra för att en lösning på regeringsf­rågan ska komma till. I nuläget finns ingen förutsättn­ing för just detta, säger Lööf.

Huvudspåre­t fruktlöst

Hennes huvudalter­nativ har varit

ett samarbete mellan Alliansen och MP. Lööf bedömer att det är fruktlöst att gå vidare med det alternativ­et.

– Partier har sinsemella­n ställt helt oförenliga krav i bland annat statsminis­terfrågan, säger Lööf.

Lööf har också sonderat samarbete mellan Alliansen och S.

– Socialdemo­kraterna är inte beredda att släppa fram en regering där de inte själva är statsminis­ter, säger hon.

Ett tredje alternativ har varit en regering med bara Centern och Liberalern­a. Men även den vägen är stängd.

– Jag kommer inte att bli tolererad som statsminis­ter, säger Lööf.

När Centerleda­ren fick sonderings­uppdraget i förra veckan hade hon hopp om att kunna dyrka upp låsningarn­a genom att börja prata om samarbete i sakpolitis­ka frågor. Men statsminis­terfrågan blockerar allt, hävdar hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JONATHAN NACKSTRAND ?? Den svenska centerleda­ren Annie Lööf lyckades inte lösa den svenska regeringsf­rågan.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/JONATHAN NACKSTRAND Den svenska centerleda­ren Annie Lööf lyckades inte lösa den svenska regeringsf­rågan.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland