Hufvudstadsbladet

Ryms ditt årliga avfall i en liten glasburk?

Julia Degerth, personen bakom bloggen Grön i Åbo, har valt en livsstil utan avfall. Hon uppmanar folk att inte gå med i köphysteri­n under Black Friday.

- VICTORIA RIIKONEN victoria.riikonen@ksfmedia.fi

Julia Degerth försöker leva enligt principen noll avfall. Det här är hennes mängd skräp under ett helt år. Degerth uppmanar oss att bojkotta Black Friday i dag.

Julia Degerth började med zero waste-livsstilen, på svenska noll avfall, för två och ett halvt år sedan. På bloggen Grön i Åbo skriver hon om sin vardag.

– Ända sen jag var barn har jag varit intressera­d av miljön, så när jag läste om livsstilen noll avfall blev jag fascinerad.

Hon är upprörd över den konsumtion­shets som finns i dagens samhälle och tycker att köpjippon som Black Friday bara gör saken värre.

– Det skapar ännu en orsak att köpa saker fast man inte behöver dem. När priset är lägre kan man också köpa mer vilket inte är bra ur miljöns synvinkel, även om det kanske är det ekonomiskt sett.

Black Friday som har sitt ursprung i USA har under de senaste åren slagit igenom i Finland.

– Jag har sett videor från Black Friday i USA där folk väller in som en våg i butiker och river varandra i håret och klöser vilt omkring sig. Det är en galen grej. Om jag ska vara ärlig så hatar jag den här sortens jippon, säger Degerth.

Hon föreslår att man i stället kunde ha en köpfri dag på fredag för att protestera mot köpjippot. Även om man inte planerar att shoppa på Black Friday så stöder man jippot indirekt om man köper just i dag.

– Jag vet att det finns vissa etiska butiker som har stängt på fredag, det är också en lösning.

Samtidigt finns det trender som rör sig i motsatt rikting. I Sverige ut- sågs ett återvunnet plagg till årets julklapp 2018.

– Jag tycker att det är jättebra att återvinnin­g uppmärksam­mas så här, det visar att det ännu finns lite hopp, säger Degerth med ett skratt.

Inget skräp

År 2016 började Julia Degerth leva utan avfall, så gått det går. Den plast hon ändå konsumerar samlar hon i en glasburk.

– När jag började med noll avfalllivs­stilen såg jag det mest som en utmaning och jag frågade mig själv om man faktiskt kan leva så här, säger hon.

I dag kan hon konstatera att ja, man kan faktiskt klara sig utan plast i vardagen, även om det kan vara lite klurigt ibland.

– Mat är kanske den största ut- maningen, det är ändå en så stor del av det vardagliga livet och man behöver det varje dag.

Till stor del handlar livsstilen om att ändra sitt tankesätt. Det svåraste i början enligt Degerth är alla förberedel­ser man inte tidigare har behövt tänka på.

– När man går till butiken måste man komma ihåg att ta med sig tygpåsar och kärl så man kan köpa matvaror i lösvikt.

En del produkter kan vara svåra att köpa utan plast, bland annat vissa veganska produkter eller toalettpap­per är nästan omöjliga att hitta utan plastförpa­ckningar.

– I de fall jag är tvungen att köpa en produkt inpackad i plast väljer jag den förpacknin­g som ryms i min burk. Så även om jag ibland måste köpa plast tänker jag på att köpa så lite plast som möjligt.

Sociala utmaningar

En annan utmaning med noll avfall är sociala situatione­r. Ibland då Degerth är hos en bekant så kan hon bli bjuden på något som inte passar ihop med hennes livsstil.

– Det är ju inte så roligt att bli bjuden på glass där varenda glasspinne är inpackad i plast. Jag vill inte alltid vara den där jobbiga personen som förstör stämningen.

Överlag känner Degerth att det ändå har skett en attitydför­ändring när det gäller klimatfråg­or.

– Då jag var liten och pratade om klimatförä­ndringen möttes jag ofta av reaktioner som ”Julia, sluta”. Nu tycker jag att folk har blivit mer öppna för sådana här frågor. Det finns en större medvetenhe­t i dag, folk tänker mer på det här, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Julia Degerth bloggar på Grön i Åbo om sin vardag enligt noll avfall-livsstilen.
FOTO: PRIVAT Julia Degerth bloggar på Grön i Åbo om sin vardag enligt noll avfall-livsstilen.
 ??  ?? Julia Degerths årliga plastavfal­l ryms i en liten glasburk.
Julia Degerths årliga plastavfal­l ryms i en liten glasburk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland