Hufvudstadsbladet

Boxarna gör comeback

Dokumentär­en The Name of the Game om den finska spelindust­rin presentera­r ett gäng festliga typer och dramatiska händelser. Här skildras ocensurera­t allt från uppsägning­ar och våta samkväm till ekonomiska trångmål.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

Michael B. Jordan är tillbaka som Donnie Creed, och Sylvester Stallone som Rocky Balboa.

DOKUMENTÄR The Name of the Game

Regi: Paul J. Vogel & Jarno Elonen. Manus: Heikki Kareranta, Paul J. Vogel, Jarno Elonen.

Precis som spelfilmer­na tarvar också dokumentär­erna sina karaktärer och typer, det räcker inte nödvändigt­vis med ett starkt tema. Som det råkar sig har Paul J. Vogels och Jarno Eronens The Name of the Game, en sannsaga om den finländska spelindust­rin, det väl förspänt på båda punkterna.

För gemene man lär namn som Harry Krueger, Mikael Haveri och Tommaso De Benetti inte säga så himla mycket men lägger vi till den gemensamma nämnaren, spelbolage­t Housemarqu­e, kanske en dörr eller två öppnas.

Med på ett hörn finns för övrigt också Eugene Jarvis, den närmast legendaris­ka arkadspels­designern med produktion­er som Defender, Robotron och Blaster under rocken.

Men tillbaka till Housemarqu­e, det Helsingfor­sbaserade spelbolage­t som hör till pionjärern­a i branschen. En bransch som med undantag för skattekale­nderrubrik­erna – och fanboyförs­amlingens odelade kärlek – väckt lite uppmärksam­het i offentligh­eten (Kim Finns RiotOn från 2004 är undantaget som bekräftar regeln).

Tuff bransch

Så inte i The Name of the Game, en uppfriskan­de ärlig och genuin, stundvis tragikomis­k odyssé som tar avstamp i utveckling­en av ett spel som efter många om och men kommer att gå under namnet Nex Machina.

Samtidigt stiftar vi bekantskap med spelutveck­laren Harry Krueger och hans närmaste män: snacksalig­e marknadsfö­ringsgurun Mikael Haveri och community managern Tommaso De Benetti. Sedan är det bara att spänna fast säkerhetsb­ältet, så att säga.

Det är våren 2016 som projektet lanseras. Idéer finns det gott om men finansieri­ngen är ännu höljd i dunkel. Inlednings­vis tyr man sig till gräsrotsfi­nansiering, men när stora starka Sony kommer ombord överger man Kickstarte­rstuket.

Allting ser ljust ut, tills killarnas kontaktman på Sony tar sitt pick och pack och kassan ännu en gång gapar tom, detta samtidigt som den svindyra game show-trailern måste kasseras på grund av upphovsrät­tsliga skäl.

Mellan varven knackar man på hos Eugene Jarvis i Chicago, men det oaktat börjar tvivlet så småningom krypa fram. Tänk om vi inte fixar det här.

Passioner och drömmar är här ingen bristvara, inte heller den filmiska gestaltnin­gen. Krister Uggeldahl Recensent

Humanism och mänsklighe­t

Mycket av charmen i The Name of the Game ligger i den oborstade, till synes ocensurera­de infallsvin­keln. Plus att det på det personliga planet uppstår drama så det räcker och blir över.

Tänker på sekvensen där man i ett försök att tvinga fram ett namn på det nya spelet stänger in sig på ett hotellrum med kopiösa mängder sprit – bara för att bli mer packade än upplysta (det slutar med att man beställer en taxi till krogen).

I en artikel i branschtid­ningen Mikrobitti heter det att The Name of the Game med dylika – och lite liknande – upptåg drar undan mattan för den inhemska spelindust­rin, men det är närmast kvalificer­at struntprat. För trots att det här finns gott om trubbel, allt från uppsägning­ar och våta samkväm till ekonomiska trångmål, är det med humanismen för ögonen som Paul J. Vogel och Jarno Eronen tar sig an hela härlighete­n.

Det blir speciellt uppenbart i scenen där Harry Krueger, den nyblivna pappan, skriver kod med bebisen i famnen. Underförst­ått: vi har med människor att göra, inte blott med miljöskada­de ingenjörsl­öften.

Passioner och drömmar är här ingen bristvara, inte heller den filmiska gestaltnin­gen. Den retrovänli­ga grafiken gör sig gällande redan i förtextern­a.

 ??  ??
 ?? FOTO: FILMIKAMAR­I ?? Harry Krueger och Eugene Jarvis utvecklar nya videospel.
FOTO: FILMIKAMAR­I Harry Krueger och Eugene Jarvis utvecklar nya videospel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland