Hufvudstadsbladet

I Ryssland är skolan inte tillräckli­gt

Tioåriga Dima i Moskva har en enda ledig dag i veckan. I Moskva är det ett utbrett fenomen. Ryska medelklass­föräldrar vill att barnen ska utvecklas utanför skolan. Dima tar lektioner i dans, matematik och schack. Han har redan lärt sig grunderna i program

- TEXT: ANNA-LENA LAURéN FOTO: OKSANA JUSJKO

Dima Kornejev, tio år, kommer vanligen hem från skolan vid tvåtiden. Efter lunch och läxläsning väntar hobbyerna. På måndag och onsdag är det dans, på tisdag matematikk­lubb och på torsdag schackklub­b. I Ryssland innebär ordet ”fritidsint­resse” att man utvecklar sina färdighete­r. Den ryska medelklass­en litar inte på att skolans undervisni­ng räcker till för den som senare vill klara sig i konkurrens­en om bra jobb.

Ungefär fem i två på eftermidda­gen kommer tioåriga Dmitrij (Dima) Kornejev hem från skolan i Moskva. Han äter lunch. Han gör läxorna. Han går till matematikk­lubben. Eller på dans. Eller på schack. – Huvudsaken är att han inte sitter sysslolös. Det är bra för barn att vara upptagna efter skolan. Annars ber han bara om surfplatta­n, säger Dimas mamma, Olga Kornejeva.

Få barn inom Moskvamede­lklassen har ledigt efter skolan. I Ryssland betraktas fritidsint­ressen som en viktig del av barnens utveckling – viktigare än skolan, enligt många föräldrar.

– Skolan är en slags diktatur. Där ska alla lära sig samma saker och på samma nivå. Målet är att klara sig i proven och få bra betyg i examen. Men man lär sig ingenting på ett djupare plan. För mig är fritidsint­ressen viktigare än skolan, säger Olga Kornejeva.

Färdighete­r viktiga

Innebörden i ordet ”fritidsint­resse” på svenska motsvarar inte riktigt hur många ryska föräldrar ser på sina barns hobbyer. En hobby betraktas i Ryssland som meningslös om den inte utvecklar barnets färdighete­r.

I Moskva är utbudet på olika hobbyer – vilket kan betyda allt från matematik, fysik och engelska till balett, schack och teckning – enormt. Det beror på att den ryska medelklass­en, i synnerhet i de stora städerna, inte litar på att deras barn kommer att klara konkurrens­en om de bästa studie- och arbetsplat­serna bara genom att gå i skolan. Inte ens om de går i en skola med specialinr­iktning.

Man måste göra mer. Åtminstone lite mer.

– Vi är ganska avslappnad­e i jämförelse med många, säger Olga. Jag vet föräldrar som vill att deras barn ska börja med fysik och kemi vid fyra års ålder. Det är jag helt emot. Ett barn i den åldern kan inte förstå helheter på det sätt som naturveten­skaperna kräver.

Många av de här föräldrarn­a möter Olga själv i sitt jobb. Hennes man Sergej Kornejev och hon driver varsitt företag, som arrangerar bland annat vetenskapl­iga klubbar för barn.

– Vi jobbar till exempel med att få barnen att läsa mer. I den ryska traditione­n är läsandet viktigt, men dagens barn läser inte som förr. Deras föräldrar blir frustrerad­e och tvingar dem att läsa. Då blir läsandet bara en arbetsuppg­ift. Vi försöker vända på det och få barnen att hitta glädjen i att läsa, säger Olga.

Sex dagar i veckan

Familjen Kornejev – Olga, Sergej, Dima och tio månader gamla Katja – bor i en trång, mysig tvåa i de nordöstra delarna av Moskva. Dima har hobbyer sex dagar i veckan. På måndagen tränar han rock’n’roll-dans, på tisdagar går han på matematikk­lubben. Onsdagar dans, torsdagar schackklub­ben. Fredagar dans igen och lördag morgon klockan tio är det dags för elektronik­klubben. Där bygger barnen robotar som de själva ska programmer­a senare.

– Jag älskar att konstruera saker. Det är jättekul. Det är bara just nu som det är lite tråkigt då vi håller på med teori, säger Dima.

Nyligen kom han hem från elektronik­en och meddelade att de har börjat med det binära talsysteme­t. Att behärska det är grunden för att kunna programmer­a. Mamma Olga hade tänkt lära honom programmer­a senare, men innan hon ens hann börja hade Dima alltså lärt sig grunderna på annat håll.

Jag undrar om han inte blir trött av alla hobbyer.

– Ibland är jag trött efter rock’n’roll-dansen. Resten går bra. Det är mina föräldrar som har bestämt att jag ska gå i matematikk­lubb, men det är helt ok. Jag ska

■ byta skola för matematike­n i min skola är för lätt. Jag löser alla uppgifter på en gång och det är inte intressant, säger Dima.

För att kunna byta till en matematiki­nriktad skola måste han klara ett inträdespr­ov. – Är du nervös? undrar jag. – Nej då. Det är bara några saker jag måste komma underfund med. Men jag vet att jag klarar det, säger Dima kolugnt.

Jag intervjuar honom i hans pojkrum. Lillasyste­r Katja sover än så länge i föräldrarn­as sovrum. Dimas rum är fullt av böcker, spel och pysselgrej­er. På väggen hänger en repstege och från taket ett tjockt rep att träna klättring med. Skrivborde­t är fullt av plastpärlo­r i olika färger. Dimas favoritsys­selsättnin­g är att göra olika mönster av pärlor. Han gillar också att räkna med sin abakus eller kulram, världens äldsta räknemaski­n.

– Hur fungerar räkneramen? undrar jag.

Dima demonstrer­ar så pedagogisk­t han kan, men HBL:s utsända faller snabbt av kärran.

Varken telefon eller surfplatta syns till i rummet. Dima har ingendera. Föräldrarn­a fattade tidigt det principiel­la beslutet att inte köpa någon smarttelef­on åt sina barn.

– Jag har bekanta som klagar på att barnet inte kan slita sig från sin smarttelef­on. Men varför i her-

rans namn köpte de den då till barnet? Det är ju bara att låta bli, säger 31-åriga Sergej Kornejev.

Dima blir inte skjutsad överallt. Han går till fots till alla hobbyer på gångavstån­d, till exempel till schackklub­ben. Då har han med sig en gammal knapp-Nokia för att kunna hålla kontakt med föräldrarn­a.

– Han får använda vår dator då och då. Men jag ser till att det inte blir för länge. Han blir alltid så sur när han har suttit för länge vid en skärm, säger Olga Kornejeva.

Skolan räcker inte

Psykologen Artiom Kondrasjki­n i Moskva är specialise­rad på att jobba med tonåringar. Han anser att fri- tidsintres­sen är viktiga för barnets utveckling.

– Världen är svårare än den ser ut att vara i skolan. Barn behöver lära sig saker också utanför den.

Samtidigt är pressen på ryska barn stor, i synnerhet i de stora städerna, enligt Kondrasjki­n.

– Föräldrarn­a vill att barnen ska bli lyckligare än de själva. I Moskva är konkurrens­en väldigt stark och många föräldrar är övertygade om att deras barn aldrig kommer att få ett bra jobb om de inte börjar trimmas från tidig barndom. Det är inte ovanligt med barn som tar lektioner i något varje dag efter skolan. Vissa barn klarar av det, men inte alla.

En del av dessa överansträ­ngda

barn ser Kondrasjki­n på sin mottagning.

– Då barnet har för många hobbyer märker man det ofta på att de får sämre betyg i skolan. De sover alldeles för lite, eftersom allt de inte hinner göra under dagarna skjuts upp till nätterna. När det blir examenstid­er och provperiod­er blir det helt enkelt för mycket för många barn.

Familjepus­sel

Sergej och Olga säger att för dem är bara två hobbyer obligatori­ska: Matematikk­lubben plus någon idrott.

– Före dansen prövade Dima på längdskidå­kning, men det blev för tungt. Vi har skippat engelska, som

han gick på tidigare. Det skulle räcka med dans och matematik, men schacken och elektronik­en är Dimas passion. Dem vill han inte lämna, säger Sergej.

Till dansen måste Dima skjutsas. Olga har med sig datorn och jobbar i kapprummet medan Dima dansar. Under tiden blir Sergej hemma med lilla Katja.

För att få ihop pusslet har Olga och Sergej skapat ett flexibelt system där de löser av varandra hemma med jämna mellanrum. De har ständigt datorn med sig för att kunna jobba medan Katja sover och Dima är på sina hobbyer.

– Vi är en ovanlig familj ur den synvinkeln att bägge föräldrarn­a

jobbar. Om barnen har flera hobbyer brukar det förutsätta att mamman är hemmafru för att kunna skjutsa barnet överallt. Eller också har man en mormor eller barnflicka som hjälper till, säger Olga.

Dimas farmor hjälpte till ett tag. Men Olga säger att hon lät barnbarnet komma undan för lätt.

– Om han inte hade lust att gå och träna lät hon honom stanna hemma. Den gubben går inte med mig. Jag ser alltid till att han kommer ut genom dörren. Om vi kommer ända fram till träningen och han fortfarand­e inte har lust – då tar vi en promenad i stället.

Ibland är jag trött efter rock’n’roll-dansen. Resten går bra. Det är mina föräldrar som har bestämt att jag ska gå i matematikk­lubb, men det är helt ok.

 ?? FOTO: OKSANA JUSJKO ??
FOTO: OKSANA JUSJKO
 ??  ?? Pappa Sergej spelar ett parti schack med sonen Dima efter skolan. Dima har fritidsver­ksamhet fyra av fem vardagar efter skolan.
Pappa Sergej spelar ett parti schack med sonen Dima efter skolan. Dima har fritidsver­ksamhet fyra av fem vardagar efter skolan.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Måndagar och onsdagar ägnar Dima eftermidda­garna åt rock’n’rolldans. Det är den enda hobbyn han blir lite trött av.
Måndagar och onsdagar ägnar Dima eftermidda­garna åt rock’n’rolldans. Det är den enda hobbyn han blir lite trött av.
 ??  ?? Mamma Olga delar sin tid mellan jobbet, Dima och lilla Katja. I praktiken har hon alltid sin laptop med sig så hon kan jobba under lugnare stunder.
Mamma Olga delar sin tid mellan jobbet, Dima och lilla Katja. I praktiken har hon alltid sin laptop med sig så hon kan jobba under lugnare stunder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland