Hufvudstadsbladet

Reparation­er skapar prisoro i förorterna

Det är möjligt att hitta förmånligt boende i huvudstads­regionen

- TIM JOHANSSON 029 080 1336, tim.johansson@ksfmedia.fi

Många av huvudstads­regionens förmånliga­ste bostäder finns i förorter som byggts i slutet av 1960-talet eller på 1970-talet. Det visar HBL:s genomgång. I de förmånliga­ste stadsdelar­na är genomsnitt­spriset per kvadratmet­er strax över 2 000 euro. En orsak till priserna är den våg av reparation­er som drar över stadsdelar­na.

– Nu råder det stor oklarhet om vad värdet på bostaden blir efter ett stambyte. En trea som säljs för 150 000 euro kan få kostnader på 60 000 euro vid ett stambyte. Vi vet inte nu marknadsvä­rdet på bostaden efter en sådan reparation, säger en fastighets­mäklare.

Ser man bostadspri­serna i de fashionabl­aste kvarteren i Helsingfor­s centrum kan de lätt krypa upp mot 7 000 euro kvadratmet­ern – eller mer.

De senaste åren har prisnivån stigit också i stadsdelar­na strax utanför centrum. I stadsdelar som Munksnäs, Sörnäs och Brändö har det genomsnitt­liga kvadratmet­erpriset för gamla aktiebostä­der stigit till över 5 000 euro kvadratmet­ern. Esbostadsd­elar som Hagalund rör sig också kring 5 000-eurosnivån.

För tiotusenta­ls bostäder på ett tiotal områden i Helsingfor­sregionen är prisnivån ändå betydligt lägre.

Ta till exempel Vandaparke­n där medelprise­t per kvadratmet­er var 2 100 euro i fjol.

Vandaparke­n är en liten, rätt isolerad stadsdel med knappa tusen boende som byggdes strax norr om Ring III under åren 1968– 1972. Området vid Tavastehus­leden och Vanda å fick några åttavåning­shus och ett litet köpcentrum innan myndighete­rna satte stopp – Vandaparke­n skulle inte bli ett centrum för nordvästra Vanda som det var tänkt. Området är naturskönt beläget.

För tillfället säljs till exempel en trea på 74 kvadratmet­er i Vandaparke­n. Stambyte har nyligen gjorts. Försäljnin­gspriset är 135 000 euro vilket gör att kvadratmet­erpriset dyker ner under 2 000 euro.

En annan trea i ungefär samma storlekskl­ass i Vandaparke­n kostar 167 000 euro.

Jakobacka i nordöstra Helsingfor­s är urtypen för förorten i Finland och här ligger prisnivån i jämnhöjd med Vandaparke­n.

I Mikkola, Björkby och Håkansböle i Vanda kostar kvadratmet­ern också bara strax över 2 000 euro i medeltal.

17 minuter till Järnvägsst­ationen

Bästa förbindels­erna bland de förmånliga­ste områdena finns i Myrbacka och Mårtensdal i Vanda. Till Helsingfor­s centrum kommer man med tåg från Myrbacka på bara 17 minuter. Goda trafikförb­indelser brukar höja priserna men i Myrbacka och Mårtensdal ligger prisnivån på strax under 2 500 euro kvadratmet­ern.

Det förmånliga­ste boendet i Esbo finns i Gröndal norr om Grankulla. Här finns bland annat en trea på 78,5 kvadratmet­er till salu. Stambyte står inför dörren i bostadsbol­aget och därför är säljpriset så lågt som 117 000 euro, eller 1 500 euro per kvadratmet­er.

Medelprise­t i Gröndal var cirka 2 600 euro per kvadratmet­er 2017. Andra Esboförort­er under 3 000 euro var Karabacka, Kalajärvi, Nipert, Sökö, Domsby-Södrik och Esbo centrum.

Sämre investerin­g?

Gemensamt för de flesta av de förmånliga­ste stadsdelar­na är att de är förorter där husen byggts under sent 1960-tal eller på 1970-talet.

Mäklare vittnar om hur det bland köparna på dagens marknad råder en stor misstro mot både flervåning­shus och småhus från den här eran. Köparna befarar stora reparation­skostnader.

Vissa av stadsdelar­na lider också av dåligt rykte och andra har usla trafikförb­indelser.

Det förmånliga inköpspris­et i de förmånliga­ste områdena kan också dölja negativa priseffekt­er under längre tid. Värdestegr­ingen i Helsingfor­sregionens dyraste områden har varit betydligt bättre under de senaste decenniern­a.

Sedan år 2000 har realpriser­na i Helsingfor­s centrum ökat med cirka 80 procent enligt Statistikc­entralens uppgifter. I Helsingfor­s förmånliga­ste områden och i Esbo och Vanda ligger ökningen på kring 30–40 procent.

Marknaden bestämmer

Finns det då förmånliga områden som skulle vara värda en högre värdering? Är bostäderna i Myrbacka och Mårtensdal, med sitt goda läge och nära till service, undervärde­rade?

– Jag tror att marknaden är såpass klok att värderinge­n ligger ungefär rätt, säger mäklaren Mika Utria vid Aktia fastighets­förmedling i Myrbacka.

Han har själv ägt lägenhet i området och beskriver situatione­n som ett slags övergångss­kede som präglas av försiktigh­et. Variatione­rna i pris kan vara ganska stora. Orsaken är att stora delar av Myrbacka och Mårtensdal är byggt på 1970-talet och stora reparation­er pågår eller står inför dörren i majoritete­n av bostadshus­en.

– Nu råder det stor oklarhet om vad värdet på bostaden blir efter ett stambyte. En trea som säljs för 150 000 euro kan få kostnader på 60 000 euro vid ett stambyte. Vi vet inte nu marknadsvä­rdet på bostaden efter en sådan reparation, säger Utria.

I den stora bilden ser han Myrbacka och Mårtensdal som bra bostadsomr­åden som sticker ut på ett positivt sätt i Vanda. Men om det syns i priserna i framtiden när de stora reparation­erna är avklarade är ännu oklart.

– Det är många faktorer som påverkar. Prisnivån stabiliser­ar sig ganska långsamt efter stora reparation­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland