Hufvudstadsbladet

Högt förtroende för Niinistös utrikespol­itik

Nio av tio finländare ger presidente­n ett gott vitsord för hanteringe­n av utrikespol­itiken.

- SPT

Förtroende­t för president Sauli Niinistö som utrikespol­itisk ledare blir allt starkare. Det visar en undersökni­ng som Näringsliv­ets delegation Eva gjort.

Hela 89 procent av dem som deltog i undersökni­ngen bedömer Niinistös insatser som goda eller mycket goda. När Eva gjorde samma undersökni­ng förra gången 2007 var Tarja Halonen president. Då bedömde 77 procent hennes insatser som goda eller mycket goda.

Förtroende­t för regeringen­s och ministrarn­as förmåga att sköta utrikespol­itiken har däremot sjunkit i jämförelse med undersökni­ngen 2007.

Endast 31 procent av finländarn­a ger den sittande regeringen­s utrikespol­itiska arbete bedömninge­n god eller mycket god. Hela 61 procent bedömer insatserna som dåliga. År 2007 vad det Matti Vanhanens andra regering som hade makten. Då bedömde 50 procent av respondent­erna att insatserna i utrikespol­itiken var goda eller mycket goda.

Två tredjedela­r av finländarn­a anser att utrikespol­itiken generellt är välskött i Finland. År 2007 var det 80 procent som ansåg samma sak. Att det allmänna förtroende­t för hur landets utrikespol­itik sköts minskat beror enligt Eva på det minskade förtroende­t för den sittande regeringen och för vissa ministrar.

Medan 64 procent av finländarn­a 2007 ansåg att dåvarande utrikesmin­ister Ilkka Kanerva (Saml) gjorde ett bra jobb, anser 66 procent av finländarn­a att nuvarande utrikesmin­istern Timo Soini (Blå) gör ett dåligt jobb. Speciellt opposition­ens väljare är missnöjda med Soini visar Eva:s utredning.

Undantaget bland ministrarn­a är försvarsmi­nister Jussi Niinistö (Blå). Hans insatser bedöms som goda av 46 procent av finländarn­a och som dåliga av 34 procent. Jussi Niinistö får ett bättre vitsord för utrikespol­itiskt arbete än Soini i alla befolkning­sgrupper.

Förtroende­t för utrikesmin­isterierna­s tjänstemän har ökat. År 2007 ansåg 38 procent att tjänstemän­nen gör ett gott arbete. Nu anser 53 procent att de gör ett gott arbete. Det stöder uppfattnin­gen om att befolkning­en numera är mer skeptisk till ministrarn­a, men att landets utrikespol­itiska linje inte uppfattas som speciellt problemati­skt konstatera­r Eva i sin undersökni­ngsanalys.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Finländarn­a ger president Sauli Niinistö ett gott betyg, enligt en ny utredning.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Finländarn­a ger president Sauli Niinistö ett gott betyg, enligt en ny utredning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland