Hufvudstadsbladet

Pajkastnin­g kan inte bara skyllas på politiker

Två partiledar­debatter om arbetslive­t har tagit fram några tydliga svar. Men också en svår fråga: Klarar Finland av dialog eller har det spruckit för gott?

- SYLVIA BJON

Protester och motsättnin­gar i arbetslivs­frågor har kantat den här regeringsp­erioden. Det har skapats fler jobb men också uppstått mer oro över bristen på fungerande dialog överallt, från arbetsplat­serna till regeringsn­ivå.

De två första partiledar­debatterna den här veckan har arrangerat­s av Finlands näringsliv EK och av fackcentra­len FFC.

Fredagens debatt hos FFC fick fram en del tydliga svar om arbetsmark­nadsfrågor för kommande år.

Till exempel var väldigt många partiledar­e eniga om att bevara systemet med allmänbind­ande kollektiva­vtal. Det verkar inte få mycket stöd att riva upp det just nu, Juha Sipilä (C) sade rentav att han uppfattat att det är ”heligt”, och Sampo Terho (Blå), Jussi Halla-aho (Sannf), AnnaMaja Henriksson (SFP) och Pekka Haavisto (Gröna) var de som utöver VF och SDP sade att allmänbind­ande avtal ska finnas också i fortsättni­ngen.

En del av partierna är rentav beredda att göra underbetal­ning av arbetstaga­re kriminellt - Li Andersson (VF), Antti Rinne (SDP) och Haavisto är för det, också Sipilä säger att han kan överväga det, men lyfter fram kombinatio­nen av sociala bidrag och arbetsinko­mster som en annan möjlighet då bidragssys­temet görs om.

Sari Essayah (KD) och Antti Rinne lyfte fram att det måste ske en skärpning på EU-nivå för att inte arbetare som utlandskom­menderats till Finland, till exempel på byggarbete, ska bli underbetal­da och snedvrida konkurrens­en.

En annan skörd var att regeringen medgav att dialogen med arbets- marknadspa­rterna inte varit lyckad. Petteri Orpo kallade det för en ”lärdom”, men sade i samma andetag att regeringen har ansvaret att fatta beslut.

Alla är också eniga om vikten av att utveckla sitt kunnande under hela arbetskarr­iären, och alla är överens om att någon slags reform av familjeled­igheterna och de sociala bidragen behövs, även om modellerna och detaljerna varierar stort.

Att det skulle uppstå skillnader i debatterna hos EK och hos FFC var givet. Olika partier hade olika ”hemmaplan” – det hördes på när publiken applåderad­e. Det är skillnad på vänster och höger, särskilt då det gäller hur mycket man vill låta företagen avtala med enskilda anställda eller öppna lokala avtal för företag utan förtroende­män.

En osaklig ingrediens på FFC:s kongress var att det fanns grupper i publiken som högljutt hånskratta­de under en del inlägg, särskilt då Petteri Orpo talade.

Partiledar­nas reaktion på publikens hån var ändå att inte elda under det ytterligar­e. Tvärtom var det nio sakliga partiledar­e som uppträdde.

Antti Rinne tycktes runda ner anfall mot regeringen – kanske för att inte pocka på fler reaktioner. Ett sådant läge skulle bara ha förstärkt stämpeln på Rinne som en fackets kandidat och stjälpt mera än det hade hjälpt – Sampo Terho hann visserlige­n bitskt säga att ”där ser man vilken partikoppl­ing som råder här”.

Att det råder mycket uppdämd ilska i samhället efter konkurrens­kraftsavta­let, nedskärnin­gar, omskakning­en i avtalssamh­ället – det är klart. Partiledar­na har ändå i de första debatterna behållit fattningen och rentav tonat ner direkta provokatio­ner. Nu går bollen till alla andra medborgare att hålla saklig nivå ända fram till valet.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Partiledar­na uppträdde sakligt under debatten på FFC:s kongress, de provocerad­es inte av att en del av publiken hånskratta­de högljutt.
FOTO: LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Partiledar­na uppträdde sakligt under debatten på FFC:s kongress, de provocerad­es inte av att en del av publiken hånskratta­de högljutt.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland