Hufvudstadsbladet

”Förenklad nidbild” grämer genusvetar­e

Medierna målar upp en förenklad nidbild av genusveten­skapen, anser professor Marianne Liljeström och doktorand Salla Peltonen. Enligt dem bygger kritiken mot vetenskaps­grenen på missuppfat­tningar, och de skulle helst slippa hela diskussion­en.

- SPT/MIKAEL PIIPPO

Stämningen är smått misstänksa­m när Marianne Liljeström, professor i genusveten­skap vid Åbo universite­t, och Salla Peltonen, doktorand i genusveten­skap vid Helsingfor­s universite­t och i filosofi vid Åbo Akademi, sätter sig ner för en intervju med SPT. De har nyligen avslutat en workshop på Åbo universite­ts och Åbo Akademis gemensamma genusforsk­ningsdagar i Åbo.

Intervjun ska handla om genusveten­skapens roll i universite­tsvärlden och i viss mån också om den svenska debattören Alexander Bards högljudda kritik mot vetenskaps­grenen, men Liljeström och Peltonen är skeptiska. Inte minst mot medierna.

– Det är trist att en intervju om de nationella genusveten­skapsdagar­na görs till en artikel som berör Alexander Bard. Jag önskar att du fokuserade på genusveten­skapen och genusforsk­ningsdagar­na i stället. Det här känns som en ganska påtvingad diskussion. Det är en kritik som inte satt sig in i genusveten­skapliga diskussion­er, säger Peltonen.

– Den nidbild som nu ofta målas upp i medierna är att genusveten­skapen utgår från en viss given ideologi, till exempel att genusvetar­e placerar kvinnor framför män. Men det är precis den typ av tankesätt som genusveten­skapen granskar. Genusveten­skapen utgår från att kön är ett mångtydigt begrepp och granskar olika betydelser som kön kan få, fortsätter hon.

Förenklad och polarisera­d debatt

Peltonen upplever att den diskussion om genusveten­skap och feminism som för tillfället förs i medierna är polarisera­d och utgår från förenklade och stereotypa bilder av män och kvinnor.

– Det är symptomati­skt att Bard får uppmärksam­het och att han får sätta agendan för diskussion­en. I Finland har genusveten­skaplig forskning bedrivits i trettio år och vi har flera professore­r här i landet som antagligen skulle kunna föra en mycket fruktbarar­e diskussion om ämnet, säger hon.

Liljeström sitter bredvid och nickar.

– Det är irriterand­e att det kommer en kille från Stockholm och börjar kritisera genusveten­skapen utan att veta vad den handlar om, säger hon.

Tvärvetens­kaplig genusveten­skap

Liljeström och Peltonen betonar att genusveten­skapen inte i första hand handlar om män och kvinnor utan om att ifrågasätt­a invanda tankemönst­er kring kön, sexualitet, hudfärg, ålder och en massa andra fak- torer som påverkar människors relationer. Genusveten­skapen granskar bland annat hierarkier som uppstår som en följd av dessa faktorer.

Liljeström tillägger att genusveten­skapen är tvärvetens­kaplig och att många andra vetenskaps­grenar skulle må bra av genusveten­skapliga inslag.

– När vi satte i gång den här verksamhet­en i Finland på 1980-talet var tanken uttrycklig­en att få alla discipline­r, till exempel historia och samhällsve­tenskap, att ta genusveten­skapliga frågor i beaktande. Det var rent ut sagt skrattreta­nde hur till exempel samhällsve­tare kunde förbise könets betydelse, säger Liljeström.

Min verksamhet på universite­tet är aktivism eftersom den handlar om att lyfta fram kritiska perspektiv på tankesätt som vi inte annars ifrågasätt­er. Som akademiker är jag inte avskild från det övriga samhället. Marianne Liljeström professor i genusveten­skap vid Åbo universite­t

”Min verksamhet är aktivism”

Trots att Liljeström och Peltonen säger att genusveten­skapen inte bör förknippas med enskilda ideologier eller ismer anser Liljeström att hennes arbete på universite­tet är en form av aktivism.

– Jag talar nu om aktivism på många plan, till exempel om att belysa frågor och rättighete­r kring transrörel­sen och andra rörelser som uppmärksam­mar frågor om ras, kön och sexualitet. Min verksamhet på universite­tet är aktivism eftersom den handlar om att lyfta fram kritiska perspektiv på tankesätt som vi inte annars ifrågasätt­er. Som akademiker är jag inte avskild från det övriga samhället, säger Liljeström.

– Hela frågan om hur kvinnor, och jag säger nu kvinnor med avsikt trots att det också finns många andra grupper som kunde nämnas, behandlas är långt ifrån avklarad.

Debatten kring seminariet frustrerar

Alexander Bards kritik mot genusveten­skapen fick luft under vingarna efter att Åbo Akademi beslutat att porta ett seminarium som Intressefö­reningen för jämställdh­et vid Åbo Akademi skulle arrangera i universite­tets utrymmen. Enligt Liljeström och Peltonen fick Bards uttalanden och debatten kring seminariet oproportio­nerligt mycket uppmärksam­het.

– Det visar bara hur dominerand­e den här förenklade uppfattnin­gen om genusveten­skap är och hur sensations­sökande medierna är. Det har att göra med journalist­iskt arbete, säger Peltonen.

– Jag tycker det är frustreran­de. Det var inte en enhetlig skara genusvetar­e som satte i gång protestkam­panjen mot seminariet och Bard. Jag har fört dessa samma diskussion­er så länge jag minns och detta var ingenting nytt. I och med kampanjen fick seminariet bara mycket mer uppmärksam­het.

Genusforsk­ningsdagar­na pågår

Anu Koivunen, professor i genusveten­skap vid Tammerfors universite­t, är inne på samma linje som Peltonen. Koivunen antyder i en kolumn i Hufvudstad­sbladet att protestkam­panjen och Åbo Akademis portförbud ökade seminariet­s synlighet samtidigt som evenemange­ts motståndar­e missade sin möjlighet att komma till tals.

– Diskussion­en handlade än en gång om kränkthet i stället för att öka våra kunskaper om hur genus i dag politisera­s med manosfären och dess kopplingar till högerpopul­ism och nynational­ism, med Ungerns förbud av genusveten­skap eller Trump-administra­tionens korståg mot transperso­ner, skriver Koivunen i HBL.

Det omtalade seminariet är över men diskussion­en om genus och genusveten­skap går vidare, till exempel på genusforsk­ningsdagar­na i Åbo. Evenemange­t började på torsdagen och fortsätter fram till eftermidda­gen i dag.

 ?? FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO ?? Doktorand Salla Peltonen (till vänster) och professor Marianne Liljeström deltar i Åbo universite­ts och Åbo Akademis gemensamma genusforsk­ningsdagar i Åbo.
FOTO: SPT/MIKAEL PIIPPO Doktorand Salla Peltonen (till vänster) och professor Marianne Liljeström deltar i Åbo universite­ts och Åbo Akademis gemensamma genusforsk­ningsdagar i Åbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland