Hufvudstadsbladet

Janitskin ska locka väljare – polisen ”reagerar vid behov”

Helsingfor­spolisen ställer inte till med några specialarr­angemang i dag när den fängelsedö­mda Ilja Janitskin har kampanj inför riksdagsva­let.

- SOFIA HOLMLUND sofia.holmlund@ksfmedia.fi

Det har gått lite över en månad sedan Ilja Janitskin, grundaren av hatsajten MV-lehti, dömdes till ett år och tio månaders ovillkorli­gt fängelse. I dag startar han sin kampanj för riksdagsva­let och möter väljare på Narinken i Helsingfor­s. Han ställer upp för den främlingsf­ientliga gruppering­en Reformi.

Janitskin fälldes bland annat för grov ärekränkni­ng och hets mot folkgrupp för att han tillåtit antisemiti­ska och rasistiska artiklar i MV-lehti och i Uber Uutiset. För tillfället är Janitskin på fri fot och det är oklart om och när han ska vara i fängelse.

Hans försvarsad­vokat Anu Koivu säger att de kommer att överklaga tingsrätte­ns dom till hovrätten. Vanligtvis har man en månad på sig att göra det, men det går också att förlänga tiden.

Varför har ni inte överklagat domen ännu? – Domen är så omfattande att det är arbetsamt att göra överklagan, det var därför vi ansökte om förlängnin­g av tidsfriste­n, säger Koivu.

Det här betyder att de har tid på sig fram till den 5 december på att överklaga domen. Enligt Koivu kommer hennes huvudman inte att bli fängslad.

– Han fick ett års och tio månaders fängelse men han har suttit så länge i husarrest och i häkte under förundersö­kningen, och som förstagång­sförbrytar­e sitter han av hälften av straffet. I praktiken har han redan suttit av straffet. Så han hamnar inte längre i fängelse.

Polisen i Helsingfor­s är medveten om Janitskins valjippo.

– Vi följer med hur det utvecklas och reagerar vid behov. Men inte kommer vi att ha poliser stående där hela tiden, säger överkommis­sarie Seppo Kujala.

Kujala ser på Janitskins evenemang som ett normalt valmöte, och ”motsvarand­e ordnas jämt”. Han känner inte till att mötet skulle innebära några säkerhetsr­isker. Han har heller inte hört att det finns någon planerad protestakt­ion mot valmötet.

– Ilja Janitskin är en känd person, men det är ingen orsak för att bygga upp en polisopera­tion.

Janitskin hade planerat att ställa upp i presidentv­alet i våras, men lyckades inte samla tillräckli­gt många namnunders­krifter för det. Domen från den 18 oktober är inte den första. Han har även tidigare dömts för misshandel fyra gånger och 2003 till böter för kokainbruk.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? Ilja Janitskin fotografer­ad i tingsrätte­n den 13 juni i år.■
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA Ilja Janitskin fotografer­ad i tingsrätte­n den 13 juni i år.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland