Hufvudstadsbladet

Tusentals barn med på jobbet

Vid över 800 arbetsplat­ser i Finland deltog man i den nationella Barn med på jobbet-dagen på fredagen.

-

Att anställda tar barnet med till jobbet ibland har en positiv inverkan såväl på barnet som på arbetsgiva­ren, säger barnombuds­mannen.

– Det är tredje året i följd som dagen arrangeras och för varje år deltar allt fler arbetsgiva­re, säger barnombuds­man Tuomas Kurttila.

Idén är enkel. Man tar barnet med till jobbet för en dag så att barnet ser var de vuxna håller hus en stor del av dagen.

– Vi vuxna intressera­r oss ju för var våra barn tillbringa­r sina dagar, vi känner till deras daghem och deras skolor. Nog måste barnen också få se vad vi vuxna gör dagarna i ända.

Kurttila säger att det med tanke på barnets utveckling är en stor fördel att tidigt bekanta sig med arbetslive­t.

– På arbetsplat­sen ser barnet konkret vilken nytta hen har av att gå i skola. Allt du lär dig i skolan tilllämpar du i ditt liv som vuxen. Det motiverar till studier och ger även värdefulla lärdomar om det sociala livet.

Och naturligtv­is kan ett besök på en arbetsplat­s ge inspiratio­n till det egna framtida yrkesvalet. Men även för arbetsgiva­re och arbetsleda­re ger barnens besök på arbetsplat­sen goda lärdomar.

– Dagen skapar förståelse för de

Responsen har varit mycket positiv från såväl barn, vuxna som företag, och allt fler olika typer av företag har anmält sitt deltagande. Tuomas Kurttila Barnombuds­man

anställdas vardag. Den gör att man på arbetsplat­sen lär sig att bättre ta i beaktande de anställdas familjesit­uation, vilket har en indirekt påverkan på barnens välbefinna­nde.

Barn med på jobbet-dagen tillkom efter modell från USA och Storbritan­nien, och efter ett sammanträd­e Kurtilla hade med riksdagsle­damot Lauri Ihalainen (SDP) och arbetsmini­ster Jari Lindström (Blå).

När idén presentera­des för Centralför­bundet för Barnskydd, för fackföreni­ngar och för Näringsliv­ets centralorg­anisation EK var alla direkt med på noterna direkt.

– Responsen har varit mycket positiv från såväl barn, vuxna som företag, och allt fler olika typer av företag har anmält sitt deltagande.

Exakt hur många barn som på fredagen tillbringa­de en dag på föräldrars eller någon annan bekant vuxen persons arbetsplat­s vet inte Kurttila, men han säger att det handlar om tusentals barn.

 ?? Foto: lehtikuva/heikki Saukkomaa ?? Arbetsmini­ster Jari Lindström har besök av barn på jobbet.■
Foto: lehtikuva/heikki Saukkomaa Arbetsmini­ster Jari Lindström har besök av barn på jobbet.■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland