Hufvudstadsbladet

Svinpesten bekämpas

-

Utbredning­sområdet för den finska vildsvinst­ammen blir allt större i Finland. Därmed ökar även risken för att afrikansk svinpest sprids till lokala svinfarmer.

Jord- och skogsbruks­ministerie­t och Finlands grisuppföd­are rf ordnade i går ett seminarium om risken för att den afrikanska svinpesten landstiger också i Finland. Slutsatsen var krass.

– Risken existerar. Vi behöver ett bättre samarbete mellan olika myndighete­r för att stärka biosäkerhe­ten och skydda oss mot den här virussjukd­omen, säger verksamhet­sledare Ari Berg på Finlands grisuppföd­are.

Afrikansk svinpest är en allvarlig virussjukd­om som drabbar tamgrisar och vildsvin, men sjukdomen är helt ofarlig för människor. Svinpesten kan däremot medföra ödesdigra följder och stora ekonomiska förluster för den finska grisuppföd­ningen.

– Vi anser att man borde fälla minst 1 600 vildsvin per år. I fjol fälldes endast 740 vildsvin, säger Berg.

Enligt Naturresur­sinstitute­t Lukes uppskattni­ng finns det för närvarande cirka 3 500 vildsvin i Finland. Den afrikanska svinpesten kan även ta sig in i landet via charkuteri­varor från till exempel Estland.

– Alla som har vistats i områden där afrikansk svinpest förekommer borde inte besöka en svinfarm på 48 timmar för att minimera risken för smitta, säger Berg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland