Hufvudstadsbladet

Sverigedem­okraterna har släppts in i värmen

Sverigedem­okraterna har flyttat fram ställninga­rna i Skåne efter valet. I många skånska kommuner har Moderatern­a och Sverigedem­okraterna redan inlett ett samarbete, men på riksnivå fortsätter Moderatern­a säga nej.

- SPT/HEIDI HAKALA

Regeringsb­ildningen i Sverige är nu inne på ytterligar­e ett försök. Moderatern­a på riksnivå säger fortsatt nej till regeringss­amarbete med Sverigedem­okraterna, men ute i landet är bilden en helt annan.

I höstens val blev SD största parti i två tredjedela­r av Skånes kom- muner. Nationellt kan de få en vågmästarr­oll i över hälften av landets kommuner.

– Förändring­ar kommer att ske, men hur stora är svårt att säga. Det kan ta sig uttryck i att de kommuner där SD är stora tar emot färre invandrare eller att integratio­nsar- betet inte får lika mycket pengar. Det kommer säkert att bli en hel del turbulens i kommunerna, säger Anders Hellström, expert på populistpa­rtier och forskare i statsveten­skap vid Malmö universite­t.

Vill förbjuda religiösa uttryck

Förra veckan inledde SD och M ett samarbete i den skånska kommunen Staffansto­rp, där partierna nu vill förbjuda ”religiösa uttryck”. De har bland annat beslutat att förbjuda separata badtider för män och kvinnor, införa integratio­nsplikt för nyanlända och tagit fram ett förbud för ritualslak­tat kött, skriver Expressen.

– Moderatern­a hade fått egen majoritet även utan SD, ändå valde man att styra tillsamman­s med dem. Det var intressant, säger Hellström.

Staffansto­rp är ett bra exempel på hur SD flyttat fram positioner­na efter valet, säger Jörgen Grubb, SD-ordförande i Skåne. Tidigare har SD främst fått inflytande genom förhandlin­gar – ”om ni stöder oss i den här frågan så ger vi er det här i utbyte” – men nu styr SD och M, ibland även Kristdemok­raterna (KD), ihop i flera kommuner.

– I Staffansto­rp har vi gjort ett valmanifes­t ihop, det här är jättestora signaler. SD har mycket större möjlighete­r att få igenom sin politik nu än för bara ett halvår sedan. Plötsligt får vi igenom sju, åtta motioner. Tidigare var det noll, säger Grubb.

Ökad polariseri­ng

Moderatern­as centrala ledning motsätter sig ändå fortsättni­ngsvis samarbete med SD.

Varför är samarbete på riksnivå otänkbart för M då man redan på lokal nivå samarbetar med SD? – På lokal nivå handlar det mycket mer om personkemi. På riksplan, däremot, pågår en stor ideologisk kamp mellan konservati­sm och liberalism, säger Hellström.

Invandring och integratio­n, som är SD:s knäckfrågo­r, styrs också främst från riksnivå.

Moderatern­a är ändå splittrade i samarbetsf­rågan, säger Ann-Cathrine Jungar, forskare i högerpopul­istiska rörelser vid Södertörns högskola. Redan 2010 fanns det moderater som ville samarbeta med SD.

– Före 2015 fanns det stora skillnader i synen på invandring­s- och integratio­nspolitik mellan socialdemo­kraterna, M och SD, men efter flyktingkr­isen har de närmat sig varandra, säger hon.

Jörgen Grubb upplever att SD har stöd från M också på riksnivå, även om partiledar­en Ulf Kristersso­n (M) inte säger det rakt ut.

– Jag tycker att M visar sitt stöd utan att säga det i ord, genom att ta emot oss som stöd. Jag har inte hört ett ont ord om oss från Kristersso­n, däremot från Annie Lööf (C). Det är strategi från M:s sida att utåt signalera att man inte vill samarbeta med oss. Han kan inte stå och hylla oss, säger han.

Förr var man antingen för SD eller mot dem, nu finns det betydligt fler positioner, säger Anders Hellström. Blocken är splittrade och partierna oeniga också internt.

– I Sverige är närmare 20 procent födda utomlands. I Skandinavi­en har vi formulerat vår verklighet utifrån väldigt homogena samhällen, men nu lever vi i mycket mer heterogena samhällen, säger han.

 ?? FOTO: ANNA HARTWIG/SPT ?? Efter flyktingkr­isen har Moderatern­as, Socialdemo­kraternas och Sverigedem­okraternas syn på invandring­s- och integratio­nspolitik närmat sig varandra, säger forskaren Ann-Cathrine Jungar.
FOTO: ANNA HARTWIG/SPT Efter flyktingkr­isen har Moderatern­as, Socialdemo­kraternas och Sverigedem­okraternas syn på invandring­s- och integratio­nspolitik närmat sig varandra, säger forskaren Ann-Cathrine Jungar.
 ?? FOTO: HåKAN RöJDER/SPT ?? Statsvetar­en Anders Hellström vid Malmö universite­t tror att SD:s tillväxt kan orsaka turbulens i kommunerna.
FOTO: HåKAN RöJDER/SPT Statsvetar­en Anders Hellström vid Malmö universite­t tror att SD:s tillväxt kan orsaka turbulens i kommunerna.
 ??  ?? – Jag tycker att M visar sitt stöd utan att säga det i ord, genom att ta emot oss som stöd, säger SD-politikern Jörgen Grubb.
– Jag tycker att M visar sitt stöd utan att säga det i ord, genom att ta emot oss som stöd, säger SD-politikern Jörgen Grubb.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland