Hufvudstadsbladet

Stefan Löfvens tur att gå på plankan

-

Talman Andreas Norlén börjar ha drag av att vara trött nu. Han utstrålar fortfarand­e samma gemyt kombinerad med ett slags juridiskt smånördigh­et. Men han har kanske också nu sovit bara kort ibland.

Den sittande statsminis­tern Stefan Löfven är nästa i tur att prövas i Sveriges riksdag. Norlén vill driva upp tempot nu. Sverige är otåligt med regeringss­trulet.

– Det är ingen vetenskapl­ig bedömning om stämningen i nationen, utan mitt intryck. Jag läser tidningarn­a som alla andra, säger han.

Norléns obönhörlig­a logik börjar vara tydlig. Den svenska partiledar­e som har haft det högsta tonläget i parlamente­t mot andra är följande som får gå på plankan. Vilka regeringsa­lternativ har räknats ut nu? Först röstades den sittande regeringen mellan sossar och Miljöparti­et (MP) bort. Omröstning­en blev obligatori­sk i Sverige 2014. Tidigare kunde en svensk regering sitta kvar till och med över flera riksdagsva­l om riksdagen inte protestera­de.

Sedan har en tänkt koalition mellan Moderatern­a (M) och Kristdemok­raterna (KD) röstats ner. Den hade motsvarats av bara 92 av riksdagens 349 mandat med Ulf Kristersso­n som statsminis­ter.

Centerns (C) Annie Lööfs kartläggni­ng blev bara en sondering och ingen statsminis­teromröstn­ing. Hon lyckades inte sammanföra de borgerliga och MP (totalt 159 mandat) och inte få stöd för en liten mittenrege­ring med C och Liberalern­a (summa 51).

– Dött från början, muttrar SVT:s journalist­veteran Mats Knutson på väg ut efter Lööfs presskonfe­rens.

Vilka är Löfvens chanser nu?

Bättre än flera hittills. Det är inte mediesexig­t att samma statsminis­ter fortsätter, men Löfvens aktier går upp och nu börjar han upplevas som ett tryggt val bland folket.

Vilka är hans alternativ?

Många tror att han försöker med en socialdemo­kratisk enpartireg­ering (100 mandat) som sedan har förhandlat om stöd från både Centern och Liberalern­a till höger (51 mandat) och Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et (44 mandat) till vänster.

Får småpartier­na kompromiss­a mycket då?

Ja. Liberalern­a (L) har kallat in sitt drygt 90 ledamöter starka partiråd eftersom steget att stödja Stefan Löfven är stort. Alternativ­et är att gå med högern och ge SD plats i politiken. Det kan vara slutet för Jan Björklund som partiledar­e, som offentligt lovat sina barn att inte släppa fram SD:s invandrara­rga nationalis­m. Barnen är utlandsado­pterade.

Centern antas ta snabbare beslut i partistyre­lsen och riksdagsgr­uppen och fler C-anhängare är öppna för att stödja en S-regering.

Miljöparti­et har det tveksamt för att det är ledarkris i partiet. Efter fyra år i regeringen gjorde man ett dåligt val. Skolminist­ern, den relativt unge Gustav Fridolin är på väg ur partiledni­ngen och ersätts troligen av den mer högergröna Per Bolund.

Syns regeringsf­örhandling­arna i riksdagsko­rridorerna?

Ganska lite. De svenska riksdagsle­damöterna håller också här låg profil. Vänsterpar­tiets (V) ledare Jonas Sjöstedt är den som mest glider som en gädda mellan bryggorna och är tillgängli­g för medierna.

– Jag tror att det här kommer att gå fort nu, säger han till HBL.

V har inte problem med att, som hittills, stödja en S-regering som C

Sveriges prudentlig­e talman Andreas Norléns bistra logik blir tydligare. Den som är stor i orden mot andra är följande att hoppa bungy.

JAN-ERIK ANDELIN HBL:s Nordenkorr­espondent i Stockholm

och L samtidigt stöder från andra hållet. I själva regeringen vill Sjöstedt inte se borgerliga partier.

Men hur kunde den här borgerliga Alliansen spricka så här enkelt? Statsvetar­e kommer att forska i det. Sverige har en stor beställnin­g på motkraft till S som har varit ofantligt stora i svensk historia och tidvis haft ensam majoritet i hela riksdagen. Nu är de på 29 procent.

De allianspar­tier som inte ville ge SD inflytande kunde ha stött Kristersso­ns M-KD-regering utan att gå med i den. Då hade Alliansen med lite tuggummi och ståltråd hållit ihop fram till nästa val.

 ??  ??
 ?? FOTO: JONAS EKSTROMER ??
FOTO: JONAS EKSTROMER

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland