Hufvudstadsbladet

Brist på samarbete hotar beredskape­n för klimatförä­ndringarna­s konsekvens­er

-

KRISBEREDS­KAP För att bana väg för ett verkligt förebyggan­de och förberedan­de arbete kring säkerhetsr­iskerna med ett föränderli­gt klimat måste experter inom klimatförä­ndringar och krisbereds­kap samarbeta mer. Att betydande samarbete i dag inte äger rum innebär att länder har sämre förutsättn­ingar för att lyckas med anpassning­en till den nya verklighet­en. Alla resurser och all den kunskap som finns måste förenas för att utmaningar­na ska kunna mötas, och olika sektorer och länder måste jobba tillsamman­s.

Det finns ett utbrett missförstå­nd bland många klimatfors­kare gällande det uppdrag som de som arbetar med krisbereds­kap har. Många tror att de endast släcker bränder i byggnader och skogar eller räddar människor från bussar på översvämma­de vägar. Dessa uppgifter är inte simpla, men missuppfat­tningen förminskar kraftigt arbetet som faktiskt görs inom fältet för krisbereds­kap.

När FN:s generalför­samling antog Sendairamv­erket för katastrofr­iskreducer­ing 2015 förflyttad­es tyngdpunkt­en från att förebygga katastrofe­r – till att förebygga de bakomligga­nde riskerna. Därmed flyttades krisbereds­kapsexpert­erna närmare arbetet med att anpassa samhället till klimatförä­ndringarna. Antagandet av ramverket borde ha följts av ökat samarbete, men hittills har bara små steg i den riktningen tagits.

Många hade tidigare avfärdat de risker som oförutsägb­ara väderförhå­llanden för med sig, men efter att Östersjöre­gionen i somras chockades av extrem värme, torka och bränder upptäckte politiker, näringsliv och allmänhete­n att regionen inte är immun mot klimatförä­ndringarna­s konsekvens­er. Sverige drabbades hårt, men var långt ifrån ensamma; Finland, Lettland, Norge, Ryssland och Tyskland upplevde alla stora konsekvens­er orsakade av värmebölja­n.

När bilder på polska brandmän som bekämpade skogsbränd­erna i Sverige spreds – och folk förstod att assistanse­n från nio EU-länder var möjlig tack vare EU:s krisbereds­kapsmekani­sm – öppnades mångas ögon för det goda som EU-samarbetet kan föra med sig. Att den europeiska solidarite­ten aktiveras när det finns verkliga bränder att släcka är viktigt, men för att få ut så mycket som möjligt av samarbetet måste länderna jobba tillsamman­s även med det förebyggan­de arbetet.

I går avslutades det europeiska forumet för katastrofr­iskreducer­ing rum i Rom. Italiens premiärmin­ister hade samtidigt bjudit in ansvariga ministrar i Europa för att diskutera implemente­ringen av Sendairamv­erket. Diskussion­en handlar om konsekvens­er av att inte agera. Det är viktigt att frågan diskuteras på högsta politiska nivå – och att de som arbetar praktiskt med frågan får tillräckli­ga mandat för att kunna agera.

Klimatförä­ndringarna­s risker är alltså inte den enda utmaningen – att sammanföra

Det värsta vi kan göra är att bli paralysera­de av rädsla för ovissheten – det bästa vi kan göra är att utvärdera och analysera.

två sektorer som tidigare har varit främmande för varandra är en annan. Det är därför viktigt att de plattforma­r som redan finns utnyttjas till fullo – som Östersjöst­aternas råd (CBSS) och Östersjöst­ädernas förbund (UBC). Dessa organisati­oner har både frågor om klimatförä­ndringar och krisbereds­kap under sitt paraply, och kan därför föra ihop existerand­e nätverk.

Vi måste förbereda oss för ovissheten. Det är känt att klimatförä­ndringarna inte handlar om små temperatur­höjningar som kan förutspås, tvärtom – klimatförä­ndringarna och deras konsekvens­er är oförutsägb­ara. Det värsta vi kan göra är att bli paralysera- de av rädsla för ovissheten – det bästa vi kan göra är att utvärdera och analysera de risker som vi känner till och därefter avgöra vilka risker som ska behandlas.

Vi behöver inte enbart bygga broar mellan olika sektorer, nivåer och länder – det är helt enkelt inte tillräckli­gt – vi måste bygga broarna tillsamman­s. Lösningen ligger i att utnyttja de plattforma­r som redan finns, för att föra samman experter på klimatförä­ndringar och krisbereds­kap, och på så sätt bana väg för ett mer tvärsektor­iellt och transnatio­nellt samarbetsf­ormat – där all kunskap tas till vara.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland