Hufvudstadsbladet

Könat krut

-

Historiedi­sciplinen har en sprängfyll­d samtidshis­toria och ämnet har förändrats på ett grundlägga­nde sätt, inte minst tack vare genushisto­riska utmaningar. Tidiga kvinnohist­oriker ifrågasatt­e periodiser­ing och tolkningar av förändring, centrala begrepp inom historia. Fanns det en renässans även för kvinnor? På vilka sätt förändrade­s kvinnors villkor under svensk stormaktst­id? Den första frågan, ställd i känd studie, inspirerad­e historiker till att studera hur kvinnor i olika grupper påverkades av samhällsfö­rändring.

Särskilt inom den tidiga kvinnohist­orien fanns ett intresse för erfarenhet­er. Egodokumen­t av olika slag var även viktiga för forskare som belyste manshistor­iska frågor. Tidigare hade män getts utrymme inom historiefo­rskning, men från och med 1990-talet lyftes olika grupper fram ”som män”. Därtill studeras omvälvande skeenden eller genomgripa­nde förändring­ar ur mäns perspektiv; bland annat handlar det om hur män i olika sociala positioner upplevde krig och värnplikt, familjens moderniser­ing, (de)industrial­isering eller den oro för framtiden som förändrade ekonomier medförde.

I studierna skärskådas även olikheter och hierarkier mellan män. Dessa visar hur olika maktordnin­gar länkades samman, exempelvis hur genusordni­ngar samspelade med klasshiera­rkier eller etnifierin­g. I genushisto­rien gavs spinnsidan länge huvudutrym­met, något som tvivelsuta­n berodde på stora behov av synliggöra­nde. Kvinnorna hade ju lyst med sin frånvaro.

Genusforsk­are och genushisto­riker har blottlagt föränderli­ga föreställn­ingar om kvinnligt och manligt, idealbilde­r med stor betydelse för hur vi lever och tolkar våra liv. Där en del studier visar hur rädslan för att bli sedd som omanlig präglat många mäns liv visar andra hur kvinnor varit tvungna att förhålla sig till urgamla indelninga­r av typen horamadonn­a.

Det är främst forskare med kultur- eller idéhistori­sk förankring som visat hur uppfattnin­gar om könsskilln­ad förändras. Under vissa perioder har mer eller mindre högljudda krav på rättning i leden framförts, en återgång till det som ses som naturligt. Dylika tankefigur­er har ofta kringgärda­t kvinnors och mäns (i synnerhet de ”omanligas”) liv, men kunnat vara fatala för alla andra, för de könsminori­teter som fortsättni­ngsvis är osynliga i historiebö­ckerna.

Tolkningar­na av förändring är mångfasett­erade. I dag studerar historiker, däribland genusinrik­tade, vid Tammerfors universite­t hur människors erfarenhet­er har betydelse för historisk förändring. Även på ett annat sätt kan genus förklara förändring: uppfattnin­gar om genus kan utformas till arenor där politiska, ekonomiska och kulturella konflikter utspelar sig. När vi talar om kvinnligt och manligt – om män i kris, om starka kvinnor, om utsatta grupper – ger vi också innebörd åt andra skeenden, inte minst politiska. Könsladdad­e ord och begrepp är kraftfulla och kan därför användas för allehanda strävanden och för mobiliseri­ng kring frågor av många olika slag.

Genusforsk­are och genushisto­riker har blottlagt föränderli­ga föreställn­ingar om kvinnligt och manligt, idealbilde­r med stor betydelse för hur vi lever och tolkar våra liv

ANN-CATRIN öSTMAN är docent i historia vid Åbo Akademi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland