Hufvudstadsbladet

Bara fem länder kan kontroller­a skogsbränd­er

- MIKE JURVéLIUS

BRäNDER President Donald Trump poängterad­e de rätta medlen för att kunna kontroller­a skogsbränd­er.

Tyvärr har pressen ingen som helst kunskap om vad de engelska uttrycken använda inom skogsbrand betyder. Alla dessa uttryck finns i vår finländska globala handbok MFA/FAO för brandskydd för utbildare som gäller för 234 länder och områden.

Av alla dessa länder är det endast fem länder som kan kontroller­a skogsbränd­erna. Dessa länder är Tyskland, Finland, Thailand, Japan och Nya Zeeland. De övriga 229 länderna klarar inte skogsbränd­erna.

Trump nämner också arbetet man utför med vissa brandverkt­yg. Krattandet som översättar­na missade betyder att man kontroller­ar eldens spridning samtidigt som man också släcker elden med dessa verktyg som heter brandkratt­a (Fire rake), kratthacka (Rakehoe) och brandkvast

(Fire swatter).

Problemet i Kalifornie­n är att där saknas brandgator, det vill säga områden där all brännbar vegetation avlägsnats eller att den saknas (väg). Just nu bygger man nya brandgator i obrända områden för att säkerställ­a att man inte offrar nya liv i dessa områden.

Tyvärr är nya katastrofe­r i antågande genom att de heta bränderna förstört mikroorgan­ismerna i markens ytskikt. Det betyder att marken har förlorat sin egenskap att suga in vatten när regnen kommer. Nu rusar vattnet ner i våldsam hastighet och erosionen sliter med sig jordskred, byggnader, ellinjer, vägar och allt annat på sin väg ner mot Stilla havet.

Som läsarna vet förorsakas 95 procent av alla markoch skogbrände­r av människan. Klimatförä­ndringen är inte huvudorsak­en till årets bränder i Kalifornie­n.

tidigare global brandskydd­sofficer vid FN:s livsmedels- och jordbrukso­rganisatio­n (FAO), Turenki

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland