Hufvudstadsbladet

Dags för returmötet

Ristomatti Hakola var bättre än Iivo Niskanen i skidpremiä­ren i Rovaniemi – vad händer i Ruka? – Jag försöker halvera avståndet, säger Iivo Niskanen.

- MARCUS LINDQVIST

Ristomatti Hakola stod för en överraskni­ng då han tog en dubbelsege­r i finska cupen i Rovaniemi. I klassiska 15 km distansera­de han OS-guldmedalj­ören Iivo Niskanen med en halv minut och i sprint var han som väntat suverän.

– Om jag är inom en minut bakom Iivo i Ruka har det gått bra, säger Hakola.

På grund av snöbristen avgörs 15 km på en 3,75 km lång slinga. Något Niskanen inte är nöjd med.

– Ifall han kommer ikapp mig på sitt första varv då jag är på fjärde varvet lovar jag att hållas med, säger Hakola. Niskanen anspråkslö­s Niskanen var sliten i Rovaniemi, efter att precis ha återvänt från höghöjdslä­gret i Val Senales. Han tar det piano.

– Resultaten i Rovaniemi brukar korrelera ganska bra med Ruka. Jag försöker att halvera avståndet till Ristomatti ifall det skulle räcka till tredje plats, säger Niskanen, som vunnit två gånger och var trea förra året i Ruka.

– Det har varit lite svårt, så bra att nån sätter en på plats.

Äntligen på prispallen?

Hakola är förmodlige­n ändå som bäst i lördagens sprint. Förra året var han fyra gånger fyra och en gång femma i världscupe­n.

– Det är alltid lite spännande inför premiären. Jag sover knappast en hel natt förrän i vår någon gång, säger Hakola.

Heikkinen tror på bra säsong

Matti Heikkinen hör också till favoritern­a inför den här säsongen, fast förra vintern blev sämre på grund av övertränin­g. Han tonar dock ned förväntnin­garna inför helgen.

– Jag tror det här blir en bra säsong. 15 km klassiskt i Ruka har aldrig varit en framgångsh­istoria för min del, men det brukar vara ett samband mellan Ruka och resten av säsongen. Om det går ok här finns det ingen orsak till att det inte skulle gå bra senare i vinter.

Pärmäkoski lite sliten

Krista Pärmäkoski var tvåa i Ruka för två år sedan, men förra året blev ett vallningsf­iasko för hela laget. Hon hör till favoritern­a i söndagens 10 km klassiska lopp.

– Jag har kanske till och med tränat lite för mycket på snö. Jag har tvingats fundera lite över belastning­en. Men jag tror att formen är helt bra redan i början av vintern, säger hon.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ?? Ristomatti Hakola tränade inför världscups­tarten i Ruka.
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER Ristomatti Hakola tränade inför världscups­tarten i Ruka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland