Hufvudstadsbladet

Sista kvällen med gänget

-

Svensken Marcus Ericsson fick inget nytt kontrakt som ordinarie förare med Sauber. Han finns med som reservföra­re men kommer väl knappast till ett lopp nästa säsong då teamet letar efter en annan förare som kan ta över den rollen. Svensken skall tävla i Cart-serien i USA och många av hans lopp körs samtidigt med formel 1. Och frågan är om han verkligen vill komma till kungsklass­en och sitta på bänken. Jag tvivlar på det.

I en intervju säger han att Sauber inte hade nått de framgångar som teamet gjort den här säsongen utan hans arbete. Något underteckn­ad håller med om. I flera år körde han i stark motvind med en taskig bil och hade inte en chans att visa vad han verkligen kan. Med de nya ägarna förbättrad­es finanserna snabbt och det märktes. Både bil och Ericsson blev bättre. Rutinen spelade också in. Tack vare den förbättrad­e bilen kunde han köra om placeringa­r han tidigare bara kunde drömma om. Själv säger han att han hittade rytmen igen.

Men det fanns ett men och det är tyvärr ganska stort. Marcus svaga sida, och det erkände han själv, var tidskörnin­gen. Startar du för långt bak blir vägen uppåt i fältet för lång. Tillbaka till Saubers framgångar. 2015 slutade stallet åtta i konstruktö­rs-VM med 36 poäng. Sedan rasade det. Året efter blev det bara 2 ynka poäng. 2017 fem poäng. Med ett lopp kvar 2018 ligger Sauber åtta på 42 poäng.

I början av säsongen körde man allra längst bak tillsamman­s med Williams. Längre ner kunde man inte trilla men sedan sakta men säkert började det gå bättre. Ericsson och Charles Leclerc arbetade intensivt med ingenjörer­na,

Kommer Ericsson tillbaka till formel 1? Ingen aning. En sak är dock helt säker. Han måste köra mycket bra och vinna lopp och helst titeln i IndyCart för att ha en chans. Lätt blir det inte för konkurrens­en i USA är tuff och Marcus kommer att köra på helt nya banor. De mer traditione­lla utgör knappast några problem men ovalerna kan bli svåra. Där krävs det en helt annan körstil och det tar ganska lång tid innan man vänjer sig.

- Jag vill inte stänga dörren till formel 1 och i loppet på söndag, som blir mitt sista för den här gången, vill jag visa varför teamet kommer att sakna mig.

Får sällskap

Ericsson är inte den ende som har sin avskedsför­eställning på söndag.

Fernando Alonso lämnar också cirkusen. Spanjoren skall köra sportvagns-VM med Toyota och antagligen klassikern Indy 500 igen. Han vill ju vinna trippeln. Monaco GP, check, Le Mans, check. Återstår Indy och förra året var han nära. Kanske blir det fler lopp i Indy-serien eftersom McLaren sätter upp ett nytt team.

Sista kvällen med gänget är det också för Daniel Ricciardo som efter många framgångsr­ika säsonger lämnar Red Bull och kör 2019 för Renault. Och ryssen Sergey Sirotkin, som inte fick nytt kontrakt med Williams.

En som däremot kan fira första kvällen med gänget är Robert Kubica, som skrivit kontrakt med Williams. Polacken gör därmed comeback efter nio år. Han gjorde debut med Sauber 2006. Året efter råkade han i Kanada ut för en mycket svår krasch men klarade sig tämligen oskadd. 2011 körde han för Renault men fick inte stanna kvar. I stället började han tävla i rally. Samma år råkade han ut för en ny svår olycka och enbart tack vare skickliga läkare behövde man inte amputera ena handen. Hans stallkamra­t blir debutanten George Russell.

”På söndag körs det sista loppet för säsongen. Skådeplats­en är Abu Dhabi. Man skulle också kunna kalla loppet för sista kvällen med gänget. Flera förare finns nämligen inte med på gridden nästa år.”

FREDRIK AF PETERSENS

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RODRIGO ARANGUA ?? Marcus Ericsson gör rätt sannolikt sitt sista framträdan­de i formel 1.
FOTO: LEHTIKUVA/RODRIGO ARANGUA Marcus Ericsson gör rätt sannolikt sitt sista framträdan­de i formel 1.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland