Hufvudstadsbladet

Benny Broman: Fem måls underläge är inte så mycket

Dicken måste slå gästande RK Partizan med minst fem mål för att ta sig till fjärde omgången i Challenge Cup. – Det gäller att inte börja stressa. Vi behöver inte leda med fem måls marginal efter tio minuter eller ens i paus. Det är först i slutet av match

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Benny Broman är på gott humör, avslappnad och lugn. Med säsongens viktigaste match bakom hörnet verkar han – åtminstone utåt – inte ta någon press på sig och inte ens det faktum att hans Dicken har ett femmåls underläge att hämta in mot serbiska klubben RK Partizan får honom att rynka på ögonbrynen.

Men ni ska inte tro att han inte är fokuserad och koncentrer­ad. Det är han. Då han talar om det första mötet med Belgradklu­bben och blickar framåt mot returmatch­en på hemmaplan är hans blick glödande, hans röst stadig och hans kropp framåtluta­d.

– Som helhet var matchen i Belgrad helt okej. Det var ett helt nytt läge för oss och vi klarar av att åka dit och spela i en fientlig arena och hålla oss till vår plan och det vi kommit överens om. Det var en jämn match fram till de sista sex minuterna, säger han.

Med 27–27 på tavlan i slutet av matchen hände något i Drumsölage­ts spel.

– Vi gör flera missar på planen och de kommer åt att göra många enkla mål. Det är där skillnaden kommer i matchen, säger Broman något sammanbite­t.

27–27 blev 33–28 under de mörka slutminute­rna och det är därför Dicken nu tvingas jaga i hemmamatch­en. Det sammanlagd­a resultatet avgör vilketdera laget som avancerar till den fjärde omgången i Challenge Cup. Och med tanke på att man brukar säga att skillnaden mellan hemma- och bortaplan i handboll är tio mål är utgångsläg­et rätt delikat inför lördagens match.

– Det viktiga är att vi inte ska tänka på att vi har underläge med fem mål utan bara gå in och göra en bra match. Det är fullt möjligt för oss att vinna med fem mål men vi ska inte tänka för mycket på det. Vi brukar säga att vi bara kan göra ett mål åt gången och vi kan bara försvara en gång i taget. Det är så vi måste tänka också nu, säger Broman.

– Vi vet vad som krävs av oss för att vända det här underläget och det handlar inte om något mirakel. Vi måste klara av att stoppa deras halvkontri­ngar, vi måste stå upp tuffare i försvaret, vi måste utnyttja vår snabbhet i våra egna kontringar och vi måste spela discipline­rat i anfallet.

Internatio­nella matcher ger lyft

Dicken spelar internatio­nell klubblagsh­andboll för första gången på 25 år. Därför är det inte så underligt att det gett ett lyft åt hela laget både inför och under säsongen.

– Efter att ha spelat väldigt många år i ligan är det väldigt kul att spela de här matcherna och få mäta krafterna med klubblaget utomlands, beskriver Broman känslan.

– Man märker på laget att vi alla är väldigt fokuserade och att vi haft en ny och större motivation under sommarträn­ingen och höstens träningar. Då motivation­en och fokus är bättre blir också lagets spel starkare. Jag vet att alla i laget är oerhört glada att klubben valt att göra den här satsningen på spel i Europa.

Motivation­en, koncentrat­ionen och de bättre träningarn­a har inte bara synts i matcherna i Chal- lenge cup. Också i den inhemska ligan har Dicken visat upp ett väldigt starkt spel. Bortaseger­n över suveräna Cocks visade att vårens jämna finaler mellan lagen inte var någon tillfällig­het och då man ser på serietabel­len är det Dicken som är i topp efter sju segrar på lika många matcher.

– Och det är klart att de här tuffa matcherna också hjälper i ligan. Laget växer på ett annat sätt då vi får möta internatio­nellt motstånd än vad det gör i vanliga ligamatche­r, säger Broman.

Men det är inte bara vetskapen om att det blir spel i Europa som gjort att laget vuxit inför den här säsongen. Dickenspel­arna är ett år äldre och har ett längre förflutet tillsamman­s än man hade inför förra säsongen. Och så har man medvetet jobbat för att skapa en bättre harmoni i truppen.

– Många av de unga killarna i laget har blivit alldeles fruktansvä­rt bra. Men de är inte bara bra spelare, de klarar också av att ta ett stort ansvar på planen. Det gör att vi lite äldre spelare också vill utvecklas och jobba hårt. Vi vill ju behålla våra platser i laget, säger Broman.

Den hårda interna kampen om spelplats och speltid har blivit en styrka för Dicken. Man har en bra bredd i truppen och spelare av landslagsn­ivå på samtliga positioner.

– Vi har inga stora stjärnor i laget men vi har spelare som är bra i anfallet och spelare som är bra i försvaret. Då blir helheten bra. Och vi känner varandra väl och har funderat mycket på och talat mycket om hur folk reagerar i olika situatione­r på planen och hur vi vill att man ska reagera, säger Broman.

Det sprider ett lugn i laget som gör att spelarna kan fokusera på sitt och lagets spel då matcherna är i gång. Det ska vara grunden till att Dicken ska kunna hämta in underläget mot RK Partizan.

– Fem mål är i sig inte så mycket men det gäller att inte börja stressa. Vi behöver inte leda med fem måls marginal efter tio minuter eller ens i paus. Det är först i slutet av matchen vi behöver göra det, säger Broman.

”Spela eget spel”

Han säger att det viktigaste i matchen är att man lyckas hålla huvudet kallt och vågar spela det spel man kan och är bra på. Att ”spela sitt eget spel” är en vanlig fras hos idrottare och också Broman använder den.

– Bara för att det är en viktig

match ska vi inte känna att vi behöver hitta på några konstighet­er utan spela det spel vi är bra på, preciserar han.

Challenge Cup-matchen Dicken-RK Partizan spelas på lördag med start klockan 15.30 i Britas bollhall i Helsingfor­s.

 ?? FOTO: FSC MEDIA ?? Benny Broman är hjärnan och hjärtat i Dickens anfallsspe­l.
FOTO: FSC MEDIA Benny Broman är hjärnan och hjärtat i Dickens anfallsspe­l.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland