Hufvudstadsbladet

Vacker, tragisk dockteater om 1918

- Spelas ännu 24-28.11. SONJA MäKELä sonja.makela@hbl.fi

Dockteater Sampos ungdomsoch vuxenföres­tällning Likka, med rödgardist­en Sigrid i centrum, är förförande och berörande i sin återhållsa­mma enkelhet. dOcKteater likka. Baserad på Anneli Kantos roman Veriruusut. regi, dramaturgi: Mila Nirhamo. Dockor, scenografi: arbetsgrup­pen. ljud, musik: Perrine Ferrafiat. ljus: Anna Karmala. På scenen: MariaElina Koivula, Johanna Kultala, Maija linturi. Dockteater­n Sampo 22.11.

Föreställn­ingen Likka baserar sig på romanen Veriruusut av Anneli Kanto. Den första scenversio­nen av boken hade premiär på Kom-teatern i februari och var en succé, och nu har Mila Nirhamo gjort en egen tolkning av den gripande och tragiska berättelse­n.

De tre skådespela­rna Maria-Elina Koivula, Johanna Kultala och Maija Linturi samt musikern Perrine Ferrafiat träder fram med en inledande klart klingande sång innan de smälter in i skuggorna i sina svarta kläder och blir dockornas och föremålens livskraft.

Föreställn­ingen är lågmäld och dröjande. Varje skeende får ta sin tid, och det ger åskådaren möjlighet att sjunka in och få kontakt med de känslor som väcks. De smäckra dockornas varje gest blir betydelseb­ärande och deras rörelser är utstuderat realistisk­a och uttrycker både känslor och temperamen­t.

Berättelse­n är avskalad så att endast en rad nyckelscen­er kvarstår från romanen, men dramaturgi och text fungerar utmärkt och historien blir mer än tydlig. Vägen från fabriksjob­b till rödgardist till fånge är rak och given för Sigrid. En vän har hon, Marta, och en man förekommer före och efter kriget.

Det är just det minimalist­iska som gör föreställn­ingen så vacker och berörande. De sceniska lösningarn­a är lyckade – hur mycket säger inte den stumma scenen där en stolt Sigrid först går med högburet huvud på ett stort rött lakan för att snart handlöst kastas omkring på det, då det fladdrar allt vildare. Vilken stark framställn­ing av det kaos och blodbad som följer så snart efter den hoppfulla revolution­ens inledning.

Inte alls beklämmand­e

Gestaltnin­gen av hungriga hallucinat­ioner, scenen då hon tar av sig sin kjol och klär sig i långbyxor, och den där hon och Marta glada låter sig fotografer­as med gevär i händerna, är träffande, fina och sorgliga på samma gång. En bit innan slutet rinner redan tårarna. Både för att konstverke­t vi ser är så vackert och för att det baserar sig på vårt lands historia.

Men det är inte beklämmand­e, inte alls. Föreställn­ingen är symbolisk, inte brutal eller ångestfyll­d. Den rekommende­ras för skolungdom­ar över 14 år, och kan vara ett fint sätt att diskutera inbördeskr­igets händelser.

Musikern och ljudplaner­aren Ferrafiat som sitter på vänster sida av scenen under hela föreställn­ingen skapar en stämningsf­ull ljudvärld med ett litet dragspel, med raspande och knäppande ljud, med en stampande sko och med sång. Ljussättni­ngen av Anna Karmala är likaså stämningss­kapande, med starka ljuskäglor och djupa skuggor.

Jag imponeras av dockteater­konstnärer­nas skicklighe­t i att ge liv åt dockorna och av den, på ett underligt sätt, så verkliga värld som träder fram. Genom dockorna, som så uppenbart inte är levande, blir historien på något vis för sin del mer levande och synlig. Fantasins och föreställn­ingskrafte­ns potential är hisnande.

 ?? Foto: MilA NirHAMo ?? Dockteater­föreställn­ingen för ungdomar och vuxna, Likka, handlar om Sigrid under inbördeskr­iget.
Foto: MilA NirHAMo Dockteater­föreställn­ingen för ungdomar och vuxna, Likka, handlar om Sigrid under inbördeskr­iget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland