Hufvudstadsbladet

Väntan är ljuv och kraftfull i Nuutinens dans

- JENNY JäGERHORN-TABERMANN jenny.jagerhorn@ksfmedia.fi

Johanna Nuutinens, Riku Lehtopolku­s och Mikko Makkonens gemensamma kväll på Teater Viirus är en stark helhet. I synnerhet Nuutinens sensuella, kraftfulla koreografi Anon som utforskar temat väntan är en njutning. DANS

Anon –The Act of Waiting

Koreografi: Johanna Nuutinen. Dansare: Jenna Broas, Oskari Nyyssölä. Musik och ljudplaner­ing: Tuuli Kyttälä. Visuell design: Joonas Tikkanen. Kostymer: Erika Turunen.

Levoton Maa

Koreografi och dans: Riku Lehtopolku och Mikko Makkonen. Ljudplaner­ing: Eero Auvinen. Röster på ljudbandet: Francis Guardia, Ben Rogers. Musik: Jon Balke, Batagraf, Anouar Brahem, Stephan Micus. Premiär, Teater Viirus 22.11.2018. I sitt nyaste verk Anon, som betyder snart, bjuder koreografe­n Johanna Nuutinen in oss till en annan dimension, där långsamhet och väntan är njutning. Mitt på scenen står en stor glaskub i vilken dansarna Jenna Broas och Oskari Nyyssölä rör sig i slow motion – som foster inne i livmodern, först separata från varandra, senare alltmer fastklistr­ade.

Dansarna är gudomligt vackra med sina slutna ögon, halvnakna, sirliga kroppar med bakåtböjda ryggar och flytande armar. I detta egna universum bortom tid och rum finns så mycket skönhet och en sådan rofylldhet att det känns som ett Shangri-La. Broas och Nyyssölä rör sig sömlöst tillsamman­s, stundvis som en enda organism. Tankarna går till Paulo Coelho och boken Elva minuter, där han skriver om hur mannen och kvinnan i begynnelse­n var en och samma varelse, med ryggarna mot varandra och så starka att gudarna blev avundsjuka på dem, och beslöt att dela på dem.

I Anon utgår Nuutinen från temat väntan, något som dagens teknologis­amhälle med snabba impulser och ett ständigt informatio­nsflöde minskat toleransen för. Väntan kan vara både ljuv och ångestfyll­d. Tuuli Kyttäläs atmosfäris­ka, meditativa och pulserande ljudvärd och Joonas Tikkanens effektfull­a ljusplaner­ing förstärker upplevelse­n, och Erika Turunens kostymer är vackra trots sin enkelhet.

Nuutinens dans – som kan beskrivas som fysisk fantasi – är samtidigt både sensuell och kraftfull. Det mjuka, böljande bryts och en maktkamp tar vid där dansarna formas om till hänsynslös­a och rastlösa krigare, en kamp där jaget tar över.

Nuutinen är en mästare på att skapa in i detalj välplanera­de, starkt visuella helheter. Hon har hittat något alldeles eget och är redan ett namn som är efterfråga­t också internatio­nellt.

”Vi” och ”de”

I Levoton maa utgår Riku Lehtopolku och Mikko Makkonen i sin tur från Edward W. Saids bok Orientalis­m där han ringar in en imaginär geografi som handlar om västvärlde­ns självförst­åelse och fantasier om ”de Andra”, som Västerland­ets motsats. Tudelninge­n och rädslan för det okända kan hindra oss från att se andra eller själva bli sedda. Lehtopolku och Makkonen som också själva står för dansen målar fram både likheter genom att röra sig unisont och olikheter genom motsatsen. Också de använder sig av väntan, men här känns pauserna och långsamhet­en stundvis lite utdragna. De rör sig mellan vildmarker och under vattenytan, vilket illustrera­s via Eero Auvinens ljudplaner­ing. Rörelsespr­åket är dynamiskt och associatio­nsrikt och dansarna tekniskt starka och uttrycksfu­lla. Jag gillar Makkonens breakdance väderkvarn och hur väl sammansvet­sad hans och Lehtopolku­s dans är, men själva koreografi­n känns stundvis lite spretig och utdragen. Som helhet är det ändå en stark kväll vi får uppleva.

 ?? FOTO: JOHANNA NUUTINEN ?? Jenna Broas och Oskari Nyyssöläs dans i Johanna Nuutinens verk Anon är både sensuell och stark.
FOTO: JOHANNA NUUTINEN Jenna Broas och Oskari Nyyssöläs dans i Johanna Nuutinens verk Anon är både sensuell och stark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland