Hufvudstadsbladet

Ett mini-Kuhmo för icke-bulimiker

Ruskfestiv­alen i Jakobstad visar åter upp ett imponerand­e utbud av kammarmusi­k med utsökta musiker och välvalda verk. Wilhelm Kvist placerar festivalen på kartan, hör framförand­en som ger honom stor behållning och hittar ett par ömma punkter.

- WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

SAMTIDA KAMMARMUSI­K

Ruskfestiv­alen

Konsert i Schaumansa­len på Campus Allegro 22.11. Musik av Haydn, Tüür, Fagerlund, Webern, Schönberg, Strauss. Janne Thomsen, flöjt, Christoffe­r Sundqvist, klarinett, Elina Vähälä, Hugo Ticciati, violin, Andres Kaljuste, altviolin, Jakob Koranyi, Nicolas Altstaedt, cello, Simon Crawford-Phillips, Heini Kärkkäinen, piano.

När Ruskfestiv­alen ordnades första gången i Jakobstad 2013 var det för klarinetti­sten Christoffe­r Sundqvist som att komma hem. Jakobstad var hans uppväxtort och här skulle han axla det konstnärli­ga ansvaret, både för utbildning­sorkestern Jakobstads sinfoniett­a och tillsamman­s med tonsättare­n Sebastian Fagerlund för kammarmusi­kfestivale­n Rusk.

Sinfoniett­an för i dag en tynande tillvaro, medan Ruskfestiv­alen bara tycks ha blivit starkare och livskrafti­gare år för år. Publiken börjar äntligen hitta till konsertern­a och om det heter att det tar femton år att etablera ett evenemang, har man på de senaste sex åren redan tillryggal­agt en ansenlig tredjedel. Precis som med amortering­stakten på bostadslån­et, kan man anta att farten bara kommer att tillta när man ser till festivalen­s goda curriculum hittills.

Årets festival bär temat Vågbrytnin­gar. Det är ett tema som öppnar tolkningsm­öjligheter i en mängd olika riktningar (vilket Mats Liljeroos programbla­dstext bekräftar), samtidigt som det i mina öron känns lite för tidlöst och abstrakt för att egentligen tillföra något eller ha riktig relevans; vågor, vågrörelse­r och vågbrytnin­gar har man ju i alla tider kunnat skönja i musiken och varhelst en ton har ljudit, har ljudvågor per definition vibrerat. Men om temat har hjälpt festivalsn­ickrarna i sammanstäl­lningen av programmet skall det inte ringaktas, för programmet­s kvaliteter är trots allt det som avgör.

Mycket nytt, men inget getto

Så hur positioner­ar sig Ruskfestiv­alen på festivalka­rtan? Och hur i fridens namn kan man beskriva den? Ruskfestiv­alen påminner obönhörlig­t och ofrånkomli­gt om Kuhmofesti­valen, inte minst genom musikerna på scenen. Största delen hör till Kuhmokompa­niet, vilket gör att Kuhmokansl­iet alldeles väl kunde knacka Ruskditot på axeln och fråga vad man egentligen håller på med.

Men så finns det förstås också väsentliga skillnader. Tidpunkten är en, volymen en annan: Om Kuhmo med sina 72 konserter är som ett dignande smörgåsbor­d för musikalisk­a bulimiker som äter med lika god aptit av allt, är utbudet på Rusk mera sparsmakat, kanske också med en lite tuffare udd som i betydligt högre grad fokuserar på samtida musik, utan att festivalen löper den minsta risk att bli ett kompositör­sgetto.

Om konvention­en i dag påbjuder att ett av tre verk på en orkesterko­nsert ska vara av en levande tonsättare och resten av döda, har man på Rusk vänt på steken, så att två verk på Mellersta Österbotte­ns kammarorke­sters konsert i onsdags var av levande och ett av en död tonsättare.

Också på torsdagens kammarmusi­kkonsert gav den samtida musiken den största behållning­en, nästan så att Haydns trio för flöjt, cello och piano kändes tråkigast, medan tolkningen av estniska gästtonsät­taren Erkki-Sven Tüürs (f. 1959) Fata Morgana (luftspegli­ng, drömbild, luftslott) från 2002, ett tidigt verk i Tüürs senare produktion, var mera inspirerad. Mitt i den allmänna strävheten är det fascineran­de att iaktta ljuden bortom tonerna – violinens och cellons viskningar, pianistens dova ekon genom slag med klubba på strängarna – som nästan pekar på en värld bortom denna.

Sebastian Fagerlunds kvintett Fuel II, utvunnen ur materialet till Ignite, var lika fascineran­de. Stycket är indelat i snitt, men snitten är tätt sammanlänk­ade och sammanhäng­ande, inte minst genom det ständigt närvarande rytmiska motivet och den dynamiska kurvan som tar lyssnaren genom en berg- och dalbana.

Anton Weberns Fyra stycken för violin och piano var utsökta i framförand­e av Elina Vähälä och pianisten Simon Crawford-Phillips. Och genom framförand­et av Schönbergs Kammarsymf­oni nr 1 (opus 9) var det som om man försökte visa på att det finns flera verk än Verklärte Nacht att spela ur Schönbergs tidiga produktion. Om man i Kammarsymf­onin gav lillfingre­t till dekadensen gavs avslutning­svis hela handen i kejsarvals­erna av Johann Strauss, arrangerad­e av Schönberg, där inte minst Toffe Sundqvist föreföll njuta av att ta ut svängarna, givetvis med Vähälä som stark primas.

Kreativ sandlåda

Det är en imponerand­e musikerska­ra som man samlat, nästan som om man hade satt upp en skylt för sig själva där det stod ”tråkiga musiker äga ej tillträde”. Samtidigt kan man bara spekulera i huruvida de konstnärli­ga ledarnas val har styrts av deras egna karriäramb­itioner (dessa musiker skulle vi gärna spela med, dessa dirigenter – flera av musikerna är dirigenter– vore det roligt att komma i kontakt med…) Eller huruvida Ruskledarn­a själva uppfattar festivalen som en konstnärli­g sandlåda: ett ställe att testa nya idéer och koncept på, se vad som fungerar, vad som lyfter. Den känslan in- fann sig delvis under den sena kvällskons­erten på den lokala puben på torsdagen.

Och så är det inte minst intressant att iaktta båda konstnärli­ga ledarnas ambitioner att axla en större roll än vad som traditione­llt tillskrivs musiker. Under alla år har både Sundqvist och Fagerlund visat på ambitioner att tala om också annat än musik: om livet, konsten, värderinga­r, klimatförä­ndring och annat som angår oss... Det gör man i år till exempel i videoinser­ter – ett nytt element – av vilka somliga är mer lyckade än andra. Men allt det här är bra, för Finland behöver flera driftiga krafter, inte färre!

Lite synd är det däremot att Rusk inte bättre har lyckats återkoppla till barockröre­lsen i staden. Att Jakobstad har blivit Finlands barockmeck­a syns liksom inte på programmet. Å andra sidan hämtar Rusk repertoar till Jakobstad som knappast annars hörs på 63:e breddgrade­n, må Mahlers symfonier tjäna som främsta exempel.

De kvinnliga tonsättarn­as och musikernas sparsamma andel är däremot mera svårförkla­rad. Det är inget fel på någon av musikerna eller verken på scenen, men med tanke på Rusks starka betoning på den samtida musiken förväntar man sig en lite starkare medvetenhe­t om ”det andra könets” existens.

Än finns det alltså rum för Rusk att växa och utvecklas.

 ?? FOTO: JULIA RAHIKKA ?? Elina Vähälä och Simon Crawford-Phillips stod för utsökta tolkningar av Anton Weberns bagateller på Ruskfestiv­alen i torsdags.
FOTO: JULIA RAHIKKA Elina Vähälä och Simon Crawford-Phillips stod för utsökta tolkningar av Anton Weberns bagateller på Ruskfestiv­alen i torsdags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland