Hufvudstadsbladet

Lucia 2018

-

● Samtidigt med luciavalet ordnas en penningins­amling till förmån för utsatta barnfamilj­er i Finland. Insamlings­målet är detsamma under åren 2014–2018.

● Folkhälsan ordnar läger, kamratstöd och föräldragr­upper för de pengar som luciainsam­lingen ger. I fjol samlade Finlands luciakampa­njen in 164000 euro.

● Familjekra­ftläger – under året ordnas tre eller fyra läger på badhotell i Svenskfinl­and, där ungefär tio familjer får ta en paus från vardagen och i stället ägna sig åt samtal om föräldrask­ap, kamratstöd och avkoppling, medan barnen får pröva på olika fritidssys­selsättnin­gar tillsamman­s med barnledare.

● Trappan-metoden – att utbilda personal inom barnomsorg­en så att de känner igen och kan hjälpa barn som upplevt våld i nära relationer. Målsättnin­gen är att det i alla kommuner arbetar någon som är utbildad att hålla Trappansam­tal med barn som upplevt våld i sin närmiljö.

● Föräldrakr­aft – samtalsgru­pper och kamratstöd till både tonårsförä­ldrar och blivande mammor. När livet går in i en ny fas är det viktigt att inte sitta ensam med sina funderinga­r, utan att få träffa andra i samma situation och prata om frågor som dyker upp.

● Luciaomrös­tningen pågår till den 28 november på www.lucia.fi

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland