Hufvudstadsbladet

Jonas Gardell i högform

- MALIN SLOTTE

Med showen 30 år tillsamman­s firade komikern Jonas Gardell (bilden) att han för trettio år sedan debuterade som författare och träffade livskamrat­en Mark Levengood. Samtidigt handlar föreställn­ingen inte bara om privata milstolpar, utan också om hur Sverige utvecklats genom dessa decennier.

Visst finns här viss nostalgihu­mor då Gardell driver med fenomen som teknik, porr, dataspel, telefonkat­aloger och konservbur­kar. Men budskapet är inte nostalgisk­t; poängen är att det inte var bättre förr, det finns ingen orsak att längta tillbaka till flydda tider, som vissa brunblåa partier gör. Snarare påminner han om att rättighete­r vinns genom hård kamp, och ingenting ska tas för givet.

Vissa skämt är från tidigare shower, men de finns där för att skapa en igenkännin­gseffekt – återvinna skämt på grund av materialbr­ist behöver Gardell knappast.

Under sina trettio år som scenartist har Gardell utvecklat och finslipat en egen stil – upprepning­en av en replik är ett av hans kännetecke­n. Hans scenperson­a är en hyperaktiv hysterika som grimaseran­de med sitt gummiansik­te skickligt drar med sig publiken på en ömsom hisnande rolig, ömsom djupt allvarlig, bergochdal­bana där vansinniga kulsprutem­onologer varvas med stillsamma­re ögonblick då han förvandlas till predikante­n ur vars hand publiken pickar i sig levnadsvis­domarna.

Det är en slingrig väg full av överraskni­ngar, ofta på gränsen till allt möjligt: det maneriska, alltför manipulati­va, sentimenta­la, snuskiga, självutläm­nande … Men Gardells skicklighe­t som komiker och gåva till publiken är att han trots allt håller sig på rätt sida om gränserna, och slutresult­atet är rätt så lysande. SVT1 21.00 och SVT Play

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland