Hufvudstadsbladet

Luciainsam­lingen ger familjer kraft

-

Terese Holmström bor tillsamman­s med sina tre barn, tre katter och tre ormar i Ekenäs. Åttaåringe­n ”Wici” har neuropsyki­atriska funktionsn­edsättning­ar, vilket även påverkar vardagen för storebror ”Olli” och lillebror ”Abbe”. Lugn och ro, glädje, nya verktyg och sammanhåll­ning är några av orden som familjen beskriver sin vardag med efter att ha deltagit i Folkhälsan­s FamiljeKra­ftläger, som ordnas med luciamedel. – Wici har Tourettes syndrom och är nästan uppe i Aspergers också. Det betyder att han har mycket mer svårighete­r i vardagen än vad andra barn har, säger Terese.

Terese insåg att hon inte längre klarade av att hantera vardagen på egen hand efter att hon hade flyttat ifrån barnens pappa.

– Jag orkar för att jag är arbetslös. Om jag hade ett jobb för tillfället tror jag inte att jag skulle orka. Jag gör allt för mina barn – de är nummer ett.

I medlet av september deltog familjen Holmström i Folkhälsan­s FamiljeKra­ft-läger i Päiväkumpu i Lojo. Lägret riktar sig till familjer som av olika orsaker lever under pressade förhålland­en och har små möjlighete­r att unna sig semester.

– Jag var jättenervö­s för hur det skulle gå, men det var helt superhärli­gt. Pojkarna fick genast kontakt med lekledarna och klarade allt själv. Jag var så stolt, säger Terese.

Lägret var också pojkarnas första hotellöver­nattning, vilket i sig var en spännande upplevelse.

– Det här lägret gav kraft och nya idéer till vardagen och det var härligt att höra hur andra vuxna har det.

– När man lyssnar på deras historier och vardagspla­ner lär man sig nytt och kan göra lika. En viktig sak som jag lärde mig där är att jag måste börja prata mer med pojkarna.

Ingen ska behöva klara sig ensam, betonar Terese.

– Vi gjorde jättemycke­t tillsamman­s i Päiväkumpu och det kändes som att vi faktiskt var en familj. Vi kollade på film, fick salta nötter och efterrätte­r, säger storebror Olli.

– Alla som har det jobbigt hemma borde få åka, för det var avslappnan­de. Sen när man kom hem var det jätteskönt och inte lika jobbigt mera.

Lägret har också gett Terese en tydligare bild av Lucia, eftersom det är genom insamlinge­n som Folkhälsan finansiera­r lägren.

– Nu ska jag börja rösta på Lucia – toppen!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland