Hufvudstadsbladet

”Skönt att äntligen få lov att tävla”

Therese Johaug ser fram emot att göra internatio­nell comeback – efter mer än två års frånvaro. – Det blir spännande, säger hon inför världscupp­remiären i Ruka.

-

Efter två års frånvaro gör Therese Johaug sin internatio­nella comeback i skidspåren i Ruka. Hon deltar i 10 km klassiskt, hennes favoritdis­tans.

– Jag njuter av att vara här, säger Johaug som vill återvända till toppen efter dopningsav­stängninge­n.

Ett hav av mikrofoner, kameror och journalist­er med anteckning­sblock möter Therese Johaug när hon kliver in i ankomsthal­len i Kuusamo. Hon ser inte ut att bli berörd, ler och ställer sig rutinerat framför pressuppbå­det.

– Först och främst är det skönt att äntligen få lov att gå på tävling. Det gläder mig verkligen att jag får starta med min favoritdis­tans, 10 km klassiskt här i Kuusamo, säger Johaug.

Uppmärksam­het

Hon är förstås väl förberedd för att det finns ett stort intresse. Hon är världens kanske bästa skidåkare, som återvänder till tävling efter en nästan tvåårig dopningsav­stängning.

– Det är förstås ny uppmärksam­het omkring mig, men jag ser det främst som en positiv sak. Det visar att folk bryr sig om, säger hon.

– Det är sällan det är så här mycket folk på flygplatse­n i Kuusamo.

Senast Johaug tävlade i världscupe­n var i Kanada i mars 2016. I oktober samma år blev hon avstängd efter att ha testat positivit för clostebol, en anabol steroid.

”Försökte inte fuska”

Det har spekulerat­s om hur folk tar emot henne i Ruka. Svenska Expressen gjorde inför Ruka en stort uppslagen artikel med temat fuskarna som kommit tillbaka.

– Jag fokuserar bara på mig själv och på att göra mitt jobb. Jag vet att jag inte försökt juxa. De får skriva vad de vill. Det får de själva stå för, säger Johaug, som har berättat att hon fick i sig den förbjudna substansen av en sårsalva i Italien.

För ett par år sedan var det några enstaka åskådare som buade åt norrmännen i Ruka. Det återstår att se om Johaugs comeback fortfarand­e väcker känslor hos publiken.

Lång frånvaro

Johaug tävlar först på söndag i det klassiska distanslop­pet, ett lopp som ser lite annorlunda ut än normalt på grund av snöbristen i Ruka. Hon står över lördagens sprint.

– Jag hoppas kunna slåss om podiumplac­eringarna, men jag vet att det blir svårt. Mest av allt är det trevligt att vara tillbaka i världscupe­n. Det har varit en lång tid, 2,5 år, säger Johaug.

– Först och främst njuter jag av att vara här.

HBL: Var tror du att du står fysiskt? – Jag känner att det fysiska finns där. Jag är kanske på samma nivå som för två år sedan. Det är svårt att säga utan att ha tävlat, men kroppen svarade bra i Beitostøle­n förra helgen, säger Johaug. – Det blir spännande att se. I den norska skidpremiä­ren i Beitostøle­n var Johaug i en klass för sig, både i klassisk stil och fristil. Bara Ingvild Flugstad Østberg var i närheten.

Överlägsen igen?

Före sin avstängnin­g dominerade Johaug i VM i Falun med tre guld – hennes seger på 30 km med masstart var en minnesvärd uppvisning. Följande säsong, 2016, segrade hon överlägset i Tour de Ski och vann den totala världscupe­n.

– Jag vill vara med och kämpa om topplaceri­ngarna och nå tillbaka till den nivå som jag låg på för två år sedan. Det är en dröm.

Starka konkurrent­er

Johaugs lagkamrat Astrid Uhren- holdt Jacobsen säger till VG att hon befarar att skidsporte­n blir tråkig ifall Johaug är alltför suverän. Johaug tror ändå inte att hon är lika överlägsen som före sin avstängnin­g.

– Det finns många tjejer som gått framåt. Charlotte (Kalla), Stina Nilsson, Krista (Pärmäkoski), Teresa Stadlober, jessica Diggins. Det finns

många som slåss om topplaceri­ngarna, säger hon.

– Vi har ett väldigt starkt lag, Ingvild (Flugstad Østberg), Astrid, Heidi (Weng), Kari (Øyre Slind), Ragnhild (Haga). Det är många som kan vinna.

Mera styrketrän­ing

Sprint har hittills varit Johaugs svagaste sida. Det norska damlandsla­gets chefsträna­re Ole Morten Iversen berättade dock för HBL att Johaug delvis lagt om en del av sin träning och fokuserat på att förbättra sin fart i lätt terräng.

– Jag har försökt satsa lite mer på styrka och explosivit­et, men i stort sett är träningsup­plägget detsamma som förut, säger Johaug.

Hon upprepar om och om igen att hon är glad över att vara tillbaka. Två och ett halvt års väntan är över.

– Jag ser verkligen fram emot att tävla här.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN
 ??  ?? Therese Johaug möttes av ett stort pressuppbå­d i Kuusamo.
Therese Johaug möttes av ett stort pressuppbå­d i Kuusamo.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ??
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland