Hufvudstadsbladet

Susanna Ginman

Helsingfor­s och hela huvudstads­regionen växer så det knakar. Urbaniseri­ngen som fenomen är ett faktum, men det skulle gälla att växa så att människor har det bra.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Ser städerna i huvudstads­regionen tillräckli­gt på de utmaningar den snabba och stora tillväxten innebär? Det gäller ju att ta tag i orsakerna till de problem som vi redan nu har, inte enbart konsekvens­erna av problemen.

Helsingfor­s presentera­de nyligen sina planer för tätare och också helt nya stadsdelar. Takten gör vem som helst andfådd. I år, fram till slutet av oktober, hade över 4 000 nya eller ombyggda bostäder blivit färdiga och byggen med över 7 000 bostäder har startats. Målet var 6 000 så nu har Helsingfor­s till och med överskridi­t sitt mål. Takten är så hård att Helsingfor­s under två år bygger så mycket att det motsvarar staden Kemi.

Busholmen eller Västra hamnen, Fiskehamne­n, Böle, Kronbergss­tranden, Malms flygfält, Vichtisväg­en, Hoplaxväge­n och Björkholme­n är exempel på nya stadsdelar. Dessutom bygger man till, förtätar och rustar upp i Degerö, Hertonäs, Mellungsba­cka, Malms centrum, Gamlas, Malmgård, Havsrastbö­le, Jakobacka... Listan är lång.

Det behövs bostäder och de ska helst vara i en prisklass som människor med låga medelinkom­ster klarar av. Men kan Helsingfor­s, Esbo och Vanda växa på ett sätt som skapar trygga och trivsamma miljöer, också på lång sikt. Miljöer som inte enbart är så kallade sovstäder, utan levande stadsdelar med service av olika slag, möjlighete­r att ta sig till fots till butik, skola och daghem, bibliotek och annat man behöver i livet?

Trots att Helsingfor­s stad fick nej av Högsta förvaltnin­gsdomstole­n för en del av de så kallade stadsboule­varderna så byggs de som fick grönt ljus. Professorn i stadsgeogr­afi Mari Vaattovaar­a har i olika omgångar kritiserat tanken bakom stadsboule­varderna. Hon tror inte på att bygga kring trafikstrå­k och efterlyser ett sådant byggande som skapar en trivsam och hållbar urban miljö som fungerar också om 50 år.

Vaattovaar­a har också kritiserat trenden att bygga allt mer och allt mindre ettor. Särskilt Vanda går in för att bygga mindre bostäder. Tidigare var ettorna där ungefär 40 kvadratmet­er stora, i dag är medelstorl­eken för allt som byggs i staden kring 40 kvadrat. Tanken bakom den trenden är åtminstone delvis god – människor, också unga med mindre inkomster, ska ha råd att bo. Men en annan bakomligga­nde orsak är att ettorna är en bättre business för byggfirmor­na. Prognosern­a för hur många som bor i huvudstads­regionen 2050 varierar mellan 1,7 och nästan 2 miljoner. Om vi ska klara av att bosätta alla dem som enligt prognosern­a kommer att flytta hit kräver det förutom bostäder också fungerande trafik och tillgängli­g service. Samtidigt borde trafiken som drivs av fossila bränslen minska klart. Trafiken är alltid en del av planeringe­n, men varje gång slår det inte ut som det ska. Det har vi sett i fallet med västmetron.

En ännu större utmaning är att segregatio­nen inte ökar. I praktiken betyder det alltså att människor med olika inkomster, jobb och ursprung bor i samma stadsdelar. Alltså att de som har svårighete­r av olika slag – inte har jobb, inte har hög utbildning, inte kan landets språk – inte samlas på samma ställen.

Helsingfor­s månar om att boendeform­erna är blandade när det byggs nytt. Man bygger bostäder som säljs på den fria marknaden, hyresbostä­der och stadens hyresbostä­der. När gamla stadsdelar förtätas genom att bygga nytt ska den här principen också följas.

Principen är bra , men av allt att döma räcker den inte för att stoppa segregerin­gen. En orsak är att planeringe­n inte är tillräckli­gt helhetsmäs­sig. Staden kan göras tätare på olika sätt – särskilt om man inte stirrar sig blind på vem som äger vilken mark och är beredd att låta en del av vinsterna komma också enskilda markägare till godo.

Ser städerna i huvudstads­regionen tillräckli­gt på de utmaningar den snabba och stora tillväxten innebär? Det gäller ju att ta tag i orsakerna till de problem som vi redan nu har, inte enbart konsekvens­erna av problemen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland