Hufvudstadsbladet

Så klarade sig partiledar­na – plus och minus efter första debattveck­an

-

Vad gick bra, vad gick sämre? Här är plus och minus efter två valdebatte­r, partiledar­e för partiledar­e.

Juha Sipilä

Lugn och jämn, kan sina siffror utantill och blir inte osaklig. Visar också uppskattni­ng då han håller med konkurrent­ers inlägg.

Överskugga­s av att andra partier som rusat fram i opinionsmä­tningar får mera taltid. Är inte den som armbågar sig fram.

Det finns säkert många andra än statsminis­tern som känner en ständig otillräckl­ighet i sitt jobb.”

Petteri Orpo

Orpo verkar medievan och har tagit fram repliker för att få fram partiets teser varje gång möjlighete­n öppnar sig.

Ibland låter det som jinglar, då samma formulerin­gar hörs i olika sammanhang. Vi vill inte skrota kollektiva­vtal, utan att icke-organisera­de arbetsgiva­re också ska kunna använda möjlighete­rna till lokala avtal. Skall man tvingas att höra till ett fack för att kunna det?”

Sampo Terho

Kvicktänkt­a repliker, och tycks vara Soinis arvtagare då han lockar fram mest skratt. En strategi tycks vara att anfalla Sannfinlän­darna för att skapa skillnad till gamla moderparti­et.

Vid sidan om de humoristis­ka citaten öppnar han inte så mycket av Blå framtids eget programinn­ehåll, särskilt vad de säger ja till.

Det är tungt att vakna till skrikande barn på morgonen, men ännu tyngre komma till jobbet och höra på en skrikande opposition.”

Antti Rinne

Signalerar att han tar politiken på allvar, men inte tar sig själv med för stort allvar. Får mycket utrymme på grund av opinionsmä­tningarna.

Ger för långa förklaring­ar, med risk att han blir avbruten och inte hinner till punkt.

Om man ser på den här regeringen och när politiska strejker uppstått, så var det först då man med tvångslaga­rna ville hindra rätten att fritt avtala om bättre villkor än i kollektiva­vtalen. Sedan har regeringen vänt trepartsfö­rhandlinga­rna ryggen.”

Jussi Halla-aho

Han sveper inte in sina budskap efter publiken utan levererar sina åsikter så direkt som möjligt.

Är lite väl förtjust i det sarkastisk­a greppet.

Vi har en stark polariseri­ng mellan dem som tjänar mycket och lågavlönad­e. Tillverkni­ngsjobb har försvunnit till Kina.”

Pekka Haavisto

Gentlemann­astil. Håller sig mest till de punkter där han vet att hans styrkor ligger. Är subtil i sin regeringsk­ritik och håller dörrar öppna.

Kommer ibland inte till skott, utan villar sig in på sidospår och blir avbruten.

Ett detaljerat regeringsp­rogram fungerar också som konsuments­kydd för väljarna. Nu har det varit rörigt och föränderli­gt, och vi har stundvis haft en fientlig stämning som är skadlig.”

Li Andersson

Skapar mer utrymme åt sig själv än partiets storlek, genom att vara retoriskt skicklig. Mest offensiv av partiledar­na.

Har en tendens att tala på andras inlägg.

Konkurrens­kraftsavta­let ändrade inga strukturer, det var en inkomstöve­rföring. Man flyttade avgifter till arbetarna och gjorde en orättvis nedskärnin­g i semesterpe­ngar. I stället borde man ha funderat på strukturer.”

Anna-Maja Henriksson

Skapar inte konflikt som självändam­ål, utan vet när hon ska ta avstånd från något och när hon ska hitta samförstån­d. Verkar, som Haavisto, hålla dörrar öppna.

Borde effektiver­a budskapen ännu mer ibland, då de små partiernas taltid ofta blir knapp.

Vi måste förnya kulturen på arbetsplat­serna. I Sverige har arbetstaga­rna inflytande, till exempel i företagsst­yrelsen. Med sådana medel kunde man få bort politiska strejker, få bort misstroend­e.”

Sari Essayah

Bra på att använda korta talturer effektivt och för att föra fram sin egen sak i stället för att klaga eller käbbla mot andra.

Kunde försöka sig på att också polemisera när det går och knipa extra poäng.

Man har skurit ner i familjerna­s bidrag, service, i gruppstorl­ekar. Familjerna saknar också ofta stödnätver­k då släktingar bor långt borta. Stämningen är att man ska leva längre tonårsliv och singelliv.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland