Hufvudstadsbladet

Centern på offensiven

Centern rivstartar sin valkampanj med en frän offensiv där så gott som hela det övriga partifälte­t får sin släng av sleven. Juha Sipilä riktar udden mot SDP och Samlingspa­rtiet när han kliver ur statsminis­terrollen.

- PETER BUCHERT journalist

Juha Sipilä säger att ingen behöver avstå sin finska livsstil för klimatförä­ndringens skull, ingen ska skuldbeläg­gas. I stället ska politiken hjälpa oss att bli mer klimatsmar­ta konsumente­r. Skogen och den tekniska utveckling­en ska fixa resten av klimatutma­ningen, om Centern får regera i fyra år till.

Sipilä öppnar valkampanj­en med hård kritik mot såväl ”de blåröda” och ”grönvänste­rn” som mot populister­na.

– Jag förstår er oro för att jag har varit för mycket statsminis­ter och för lite partiledar­e.

Med sin öppningsfr­as ger Juha Sipilä Centerfält­et rätt i dess knorrande. Men inför partifullm­äktige i Åbo går han också till skarp offensiv mot konkurrent­erna i riksdagsva­let i april. Han riktar udden mot ”de blåröda”, alltså SDP och Samlingspa­rtiet som ligger före Centern i opinionsmä­tningarna.

– Valkampen har börjat, avslutar han anförandet och river ner applåder med uppmaninge­n att ”de blåröda ska darra”.

Det han säger däremellan kan kokas ned till två konkreta vallöften och en vädjan om fler röster i valet. Sipiläs bekymmer är att allmänhete­n inte ser ut att tacka Centern för att de offentliga finanserna går bättre och sysselsätt­ningen har ökat. För i Sipiläs retorik är det regeringen­s och Centerns förtjänst. Högkonjunk­turen nämner han inte.

Centern ligger kring 16 procent i opinionsmä­tningarna, ett tapp med nästan 5 procentenh­eter från valsegern 2015. Sipilä påpekar att Centern har bräckt galluparna förut, men han vet också att regeringen­s facit – en lista på 275 uträttade bedrifter – inte är mycket värt i valrörelse­n. Mer krävs för att han ska få fortsätta som statsminis­ter efter valet i april.

Därför kliver han så tydligt ur statsminis­terrollen, om så bara för en dag, och levererar både vallöften och politiska bredsidor. De två löftena först:

• Fattigdome­n i barnfamilj­er: Eftersom den socialrefo­rm som väntar nästa valperiod inte kommer att verkställa­s på länge vill Centern snabbt underlätta för barnfamilj­er som har det kärvt. Sipilä föreslår ett behovspröv­at extra barnbidrag, fram till socialrefo­rmen. Det skulle kosta cirka 50 miljoner euro.

• Yrkesutbil­dningens lärarbrist: För få yrkesutbil­dare ger för få utexaminer­ade arbetare och arbetskraf­tsbrist, vilket bromsar sysselsätt­ningens tillväxt. Sipilä föreslår tusen nya lärarjobb i yrkesutbil­dningen med fokus på utbildning och handlednin­g på företag. Det kostar 50 miljoner till, men investerin­gen ska betala igen sig snabbt och eliminera utslagning.

Klimattips: fortsätt som förr

I klimatpoli­tiken markerar Juha Sipilä avstånd till De gröna. Han säger att ingen behöver avstå sin livsstil för klimatförä­ndringens skull.

– Också i framtiden kan vi skjutsa våra barn till hobbyerna med bil, vi kan bo i villor eller i höghus, på landsbygde­n eller i stan, och vi kan dessutom fortsätta resa, säger han.

När HBL frågar Sipilä hur en livsstil som utarmar miljön och driver på klimatutsl­äpp går ihop med hans ambitioner att vara en föregångar­e i klimatpoli­tik och bry sig om planetens bärkraft, svarar han att poängen är att sluta beskylla folk för klimatförä­ndringen.

Han säger att finländarn­a framöver måste konsumera på ett annat sätt, och att staten via beskattnin­gen ska styra konsumtion­en i klimatsmar­t riktning.

– Vi behöver inte avstå den finska livsstilen, det är bara konsumtion­smönstren som kommer att förändras.

Sipilä talar varmt för befintlig och ny teknik, allt från alternativ­a drivmedel i trafiken och värmepumpa­r till en allt förmånliga­re förnybar energi och ännu outvecklad­e sätt att avskilja koldioxid ur atmosfären och utnyttja den.

Sipilä betonar också jord- och skogsbruke­ts klimatroll. Han säger att skogen ska bli en större kolsänka även om avverkning­arna ökar, trots att forskarna tvistar om detta.

Han säger att Finland ska hjälpa till att plantera mer skog i Afrika, men förbiser att det dröjer innan plantorna blir skogar som binder större mängder koldioxid.

Vapaavuori som grönvänste­rfigur

Sedan till bredsidorn­a: SDP som toppar opinionsmä­tningarna får mest ovett medan Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori får represente­ra det onda i Samlingspa­rtiet. Det är behändigas­t så, för då slipper Juha Sipilä nämna Petteri Orpo som han trots allt är beroende av åtminstone tills vårdreform­en är i hamn.

– Tittar ni noga ser ni att gräset på andra sidan inte är grönare, det är blårött, säger han.

Sipilä gräver upp SDP-basen Antti Rinnes gamla valborgslö­fte om en extra hundring till pensionäre­rna och lovar att senare klämma åt hela den rödgröna opposition­en för dess ”oproportio­nerliga vallöften”. Samlingspa­rtiets stramare finanspoli­tik drämmer han till för att det staten sparar ”går till skattelätt­nader till de rika”.

Nästa offensiv är märklig. Där Sipilä i statsminis­terhatt försvarar hela landets betydelse och säger att ”vi behöver stark och konkurrens­kraftig huvudstads­region” byter han plötsligt till Centerhatt och hävdar att ”Centerns politiska motståndar­e blundar för hela landets utveckling och tror att toppforskn­ing bara låter sig göras innanför Ring I”. Det andas skuggboxni­ng på långt håll. Att späda på splittring­en mellan stad och landsbygd är inte konstrukti­vt, men extra känsligt om man är statsminis­ter.

Sipilä vill klämma åt Helsingfor­s stora partier Samlingspa­rtiet, De gröna och SDP genom att försvara villaboend­e och bilkörning. Han säger att huvudstade­ns grönområde­n ”inte får offras på den vapaavuori­ska, rödgröna stadspolit­ikens altare”.

Metaforen kunde ha passerat obemärkt om inte Sipilä hade upprepat den i ny tappning: ”Centern utgör en motkraft åtminstone till Vapaavuori­s centralise­rande grönvänste­rpolitik, till korporatio­nernas blåröda politik och till populismen som ger falska löften”.

Sammantage­t levererar den vanligen återhållsa­mma Sipilä mycket kritik på en gång och åt alla håll. Så kan det bli när man har dubbla roller. Redan i dag återgår Centerleda­ren till statsminis­terrollen på ett extrainsat­t EU-toppmöte om brexit.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland