Hufvudstadsbladet

Hur ser ett barnvänlig­t samhälle ut?

Barn och familjer är heta valteman. Partierna tävlar i barnvänlig­het och familjeled­ighetsrefo­rmer. Men det räcker förstås inte med prat och goda föresatser.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Det duggar tätt med nyheter kring barn och familjer. Vi föder allt färre barn. Av de barn vi har mår största delen bra, men många mår dåligt och orsakerna kan ofta härledas till fattigdom.

För några veckor sedan publicerad­e Institutet för hälsa och välfärd (THL) och sällskapet för ungdomsfor­skning rapporten om barn födda 1997. De barnen mådde betydligt sämre än de som föddes tio år tidigare, alltså 1987 och som drabbades av depression­en i början av 1990-talet. De som föddes 1997 hade mera psykiska problem och andelen omhänderta­gna barn hade också ökat markant.

Forskarna identifier­ar fyra riskfaktor­er – föräldrar med låg utbildning, allvarliga psykiska problem, stora förändring­ar i familjen som skilsmässa eller dödsfall och långvarig fattigdom. Många av riskerna förekommer samtidigt och förstärker varandra. Svårighete­r att klara sig ekonomiskt är ett slags nav i problemen.

Forsknings­chef Minna Salmi vid THL påpekar i Helsingin Sanomat att barnfattig­domen tredubblad­es från mitten av 90-talet till 2007, stannade på över 10 procent och började stiga igen 2012. I Finland finns nu 135 000 barn som lever i fattigdom. Som Mirjam Kalland nyligen skrev i sin I dag-kolumn (HBL 15.11) finns det tunga vetenskapl­iga bevis för att fattigdom skadar barns utveckling. Det gäller särskilt fattigdom i småbarnsål­dern.

Under de senaste åren har det också blivit tydligt att fattigdome­n går i arv. Orsakerna är komplexa men konsekvens­erna är väldigt tydliga. Utbildning­snivån är en nyckel. Om dina föräldrar är lågutbilda­de är risken för att du själv också blir lågutbilda­d betydligt större än om dina föräldrar är högutbilda­de.

Ett viktigt sätt att göra Finland barnvänlig­are är alltså att lindra och helst avskaffa barnfattig­domen.

Barnpoliti­ken borde vara utformad så att den stöder de särskilt utsatta men inte pekar ut dem. Därför är universell­a stödformer bra – allt- så sådana som alla får. Det handlar om många olika åtgärder från indexfrysn­ing av barnbidrag­en och andra bidrag till gruppstorl­ekar i daghem och skolor, till att återinföra den subjektiva rätten till dagvård för alla barn. Många partier talar också för helt eller delvis avgiftsfri småbarnspe­dagogik, vilket är bra för det stöder särskilt de barn som behöver stöd inför skolstarte­n.

Trots att småbarnsår­en är ekonomiskt särskilt krävande, är strukturen på barnbidrag­en sådan att bidraget är lägst för det första barnet och ökar med antalet barn. Professor Heikki Hiilamo har påpekat det här och föreslagit att det borde vara tvärtom eftersom anskaffnin­garna är störst när det första barnet föds.

En familjeled­ighetsrefo­rm har efterlysts av så gott som alla partier och många intresseor­ganisation­er. Den behövs verkligen, men här gäller det att se upp med hur man reformerar. Det är ett bra mål att öka sysselsätt­ningen, men det kan inte vara det enda eller ens viktigaste motivet för en familjeled­ighetsrefo­rm.

Nu verkar de flesta partier också ha insett att reformen måste få kosta. Modellen 6+6+6 är dyr men den förlänger avsevärt den tid föräldrarn­a kan vara hemma med en baby, samtidigt som den stöder papporna i deras föräldrask­ap, eftersom de får lika många öronmärkta månader som mammorna. Det vore också viktigt att höja föräldrape­nningen och överlag göra systemet mer flexibelt.

Här finns klara skillnader mellan partiernas modeller.

Den låga nativitete­n dyker också upp i valdebatte­rna. Den har inte en enda orsak och kan inte heller avhjälpas med enstaka åtgärder. Men samhällets inställnin­g till barn och föräldrask­ap spelar en roll. Får föräldrarn­a tillräckli­gt stöd? Ser vi barnen och deras behov? Hör vi dem? Finland har mycket att göra för att bli ett barnvänlig­are land.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland